SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Ekologiczne aspekty w biotechnologii |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-EBT-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Mikrobioanalityka w biotechnologii |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest przedstawienie biochemicznych oddziaływań pomiędzy organizmami różnych poziomów troficznych w biocenozie. Zakłada się, że student będzie znał biochemiczne mechanizmy zapewniające równowagę biologiczną w ekosystemach oraz będzie potrafił wykonać podstawowe biotesty w celu wykrycia właściwości allelopatycznych, toksycznych, deterentnych, repelentnych i atraktantnych badanego związku oraz wykorzystać podstawowe techniki badawcze stosowane w ekologii biochemicznej w działaniach na rzecz ochrony środowiska (odporne odmiany roślin, pułapki feromonowe i wyciągi roślinne). Student będzie umiał ocenić potencjalne zagrożenia dla środowiska i konsumentów związane z wprowadzeniem do hodowli i uprawy organizmów transgenicznych oraz produkcją żywności GMO.
Znajomość podstaw biochemii, ekologii, podstaw biologii organizmów żywych.
WYKŁAD: Oddziaływania biochemiczne z udziałem mikroorganizmów, grzybów i protistów. Biochemicznoekologiczne oddziaływania roślin (allelopatia). Biochemiczne oddziaływania roślin i zwierząt (biochemiczna koewolucja roślin i fitofagów). Ekologiczne chemoregulatory zachowania się troficznego fitofagów (toksyny roślinne, deterenty pokarmowe, repelenty, atraktanty). Ekologiczne chemoregulatory ontogenezy i rozrodczości fitofagów. Biochemicznoekologiczne oddziaływania między zwierzętami (feromony, allomony, kairomony). Chemiczne oddziaływanie człowieka na biosferę. Zanieczyszczenie biosfery substancjami gazowymi, metalami ciężkimi, biogenami i nawozami, pestycydami, substancjami ropopochodnymi, substancjami promieniotwórczymi. Bioremediacja skażonych gruntów i wód. Ochrona środowiska i bioróżnorodności. Zastosowanie genetycznie zmodyfikowanych roślin uprawnych – teraźniejszość i przyszłość. Organizmy zmodyfikowane genetycznie jako zagrożenie naturalnych biocenoz. Żywność GMO. Potencjalne zagrożenia dla środowiska i konsumentów związane z produkcją żywności GMO. Regulacje prawne dotyczące GMO.
LABORATORIUM: Stosowane aspekty biochemicznych oddziaływań środowiskowych: wykorzystanie badań allelopatycznych w poszukiwaniu naturalnych herbicydów, ochrona roślin przed szkodnikami – wykorzystanie mechanizmów odporności roślin na ograniczenie żerowania owadów i infekcji patogenów, modyfikacja żywieniowego zachowania owadów (repelenty, atraktanty, deterenty pokarmowe).
WYKŁAD: wykład informacyjny z elementami wykładu problemowego w formie prezentacji. LABORATORIUM: metoda podająca – pogadanka, metody praktyczne – pokaz, laboratoryjna.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
WYKŁAD: pisemne zaliczenie końcowe, przeprowadzony w formie testu zamkniętego (ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów). LABORATORIUM: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich pisemnych kolokwiów (w formie zamkniętych i otwartych pytań, ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów) oraz zaliczenie wszystkich kart pracy wykonanych doświadczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium.
1. Ostroumow S.A.: Wprowadzenie do ekologii biochemicznej, PWN, Warszawa, 1992
2. Harborne J.B.: Ekologia biochemiczna, (tłum. z ang.), PWN, Warszawa, 1997
3. Oleszek W., Głowiak K., Leszczyński B.: Biochemiczne oddziaływania środowiskowe, Wydawnictwo Akademii Medycznej w Lublinie, Lublin, 2001
1. Chmiel A.: Biotechnologia, podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa, 1994
2. Leszczyński B.: Kurs praktyczny w zakresie chemicznych interakcji owady-rośliny na przykładzie mszyc (Aphidodea), Wydawnictwo Naukowe WSRP, Siedlce, 1996
Zmodyfikowane przez dr Katarzyna Dancewicz (ostatnia modyfikacja: 27-04-2020 14:19)