SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Dietetyka |
Kod przedmiotu | 12.9-WL-PielP-DIET |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Pielęgniarstwo |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata pielęgniarstwa |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Samokształcenie | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie |
Nabycie wiedzy na temat żywienia dietetycznego, podstaw nauki o żywieniu, kalorymetrii, składników odżywczych i wartości odżywczych produktów spożywczych oraz higieny żywienia i higieny zakładów żywienia, jak również planowania żywienia dietetycznego człowieka zdrowego i chorego oraz umiejętności doboru diety zgodnej ze stanem zdrowia pacjenta.
Wiedza z biologii na poziomie maturalnym.
Ćwiczenia:
1. Rodzaje diet dla pacjentów obciążonych chorobami somatycznymi.
2. Ogólne wiadomości z zakresu nauki o żywieniu.
3. Kalorymetria.
4. Składniki odżywcze pożywienia.
5. Normy żywieniowe ludności. Zasady planowania jadłospisów.
6. Higiena żywności i zakładów żywienia.
7. Niedożywienie i jego następstwa.
8. Ocena stanu odżywienia człowieka.
9. Dietoprofilaktyka i dietoterapia w procesie leczenia.
10. Monitorowanie leczenia żywieniowego.
Wykład konwencjonalny, praca w grupach
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Aktywna obecność na zajęciach i opanowanie materiału przewidzianego programem.
Ćwiczenia – zaliczenie z oceną
Zaliczenie ćwiczeń związane jest z uzyskaniem pozytywnej oceny z poszczególnych form pedagogicznych.
Samokształcenie obejmuje treści z podanej literatury przedmiotu. Warunkiem zaliczenia jest przygotowanie pracy pisemnej na wybrany temat.
1. J. Bujko: Podstawy dietetyki. SGGW, Warszawa 2008.
2. H. Ciborowska, A. Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 2007.
3. J. Gawęcki i L. Hryniewiecki., Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2005.
4. J. Hasik i J. Gawęcki., Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa 2005.
5. J. Szewczyński, Ł. Skrodzka, Higiena żywienia. FZWL, Warszawa 1994.
6. J. Hasik, L. Hryniewiecki, M Grzymisławski, Diabetologia. PZWL, Warszawa 2000.
7. H. Kunachowicz (red.): Dieta bezglutenowa PZWL, Warszawa 2005.
8. H. Kunachowicz, i wsp. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL, Warszawa 2005.
Zmodyfikowane przez dr n. med. Joanna Hoffmann-Aulich (ostatnia modyfikacja: 15-05-2017 11:20)