SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Promocja zdrowia |
Kod przedmiotu | 12.9-WL-RAT-PZ |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Ratownictwo medyczne |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie oraz zasad profilaktyki i promocji zdrowia w odniesieniu do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych i chorób cywilizacyjnych. Zapoznanie studenta z krajowymi i międzynarodowymi programami z zakresu promocji i edukacji zdrowotnej. Przygotowanie studenta ratownictwa medycznego do roli promotora i edukatora zdrowia.
Wiedza z zakresu rozwoju człowieka w aspekcie biologicznym na poziomie szkoły średniej.
Wykład: pojęcie i aspekty zdrowia wg Światowej Organizacji Zdrowia. Holistyczny i biomedyczny model zdrowia Czynniki wpływające na zdrowie osobnicze i populacji - koncepcja zdrowia wg Lalonda. Zachowania zdrowotne. Profilaktyka chorób – etapy. WHO i Karta Ottawska; geneza promocji zdrowia, obszary działań i metody w promocji zdrowia; Narodowy Program Zdrowia oraz programy wpierające, rola organizacji rządowych i pozarządowych w promocji zdrowia. Rola nauczyciela wychowania fizycznego w edukacji i promocji zdrowia.
Wykład: konwencjonalny, metoda podająca, informacyjna z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej (test jednokrotnego lub wielokrotnego wyboru), warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie 60% punktów możliwych do zdobycia.
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny (ostatnia modyfikacja: 08-06-2018 13:07)