Wykazanie obecności glicerolu w roztworze wodnym. Wykrywanie cholesterolu w tłuszczach jadalnych – próba Salkowskiego. Wykrywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach jadalnych. Reakcja zmydlania tłuszczów właściwych. Obniżanie napięcia powierzchniowego. Wysalanie mydła. Otrzymywanie mydła nierozpuszczalnego w wodzie. Wydzielanie z mydeł wolnych kwasów tłuszczowych. 3h
Analiza ilościowa tłuszczów właściwych. Liczba zmydlania, liczba kwasowa, liczba jodowa, liczba estrowa. 3h
Funkcja biologiczna i budowa chemiczna witamin. Postacie aktywne witamin. Utlenianie witaminy C za pomocą żelazicyjanku potasowego. Redukcja 2,6-dwuchlorofenoloindofenolu za pomocą witaminy C. Ilościowe oznaczanie kwasu askorbinowego w niektórych surowcach naturalnych.3h
Reakcje charakterystyczne aminokwasów. Reakcja z ninhydryną. Reakcja Sörensena z aldehydem mrówkowym. Reakcje charakterystyczne dla wybranych aminokwasów. Wykrywanie cysteiny i cystyny. Reakcja cystynowa. Wykrywanie metioniny metodą McCarthy - Sullivana. Wykrywanie aminokwasów aromatycznych. Reakcja ksantoproteinowa. Wykrywanie tyrozyny. Reakcja Millona. Wykrywanie histydyny. Reakcja Pauly’ego. Wykrywanie argininy. Reakcja Sakaguchi’ego. Reakcja Voiseneta. 3h
Analiza jakościowa białek. Reakcja biuretowa (Piotrowskiego). Właściwości białek w roztworze. Wysalanie białka jaja kurzego (oddzielanie albumin od globulin). Omówienie zasad pracy z wirówką laboratoryjną. Denaturacja białek. 3h
Analiza ilościowa białek. Metoda biuretowa. Analiza spektrofotometryczna. 3h
Mechanizm biokatalizy. Centrum aktywne enzymu. Czynniki wpływające na prędkość reakcji enzymatycznej. Inhibitory. Oznaczanie aktywności amylazy śliny metodą Wohlgemut’a. Wykrywanie katalazy. Oznaczanie aktywności trypsyny. 3h
Kwasowa hydroliza kwasów nukleinowych. Izolacja DNA i RNA. Preparacja kwasu deoksyrybonukleinowego z truskawek. Analiza jakościowa kwasów nukleinowych. Wykrywanie pentoz (reakcje Biala i Dischego). Wykrywanie zasad purynowych i pirymidynowych. Wykrywanie kwasu ortofosforowego (V). 3h
Analiza jakościowa kwasów nukleinowych. Elektroforeza DNA w żelu agarozowym. 3h
Omówienie i podsumowanie wiedzy na temat poznanych metod analitycznych. Zaliczenie ćwiczeń. 3h
Metody kształcenia
WYKŁAD - metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, przykłady rozwiązywania problemów
ĆWICZENIA LABORATORYJNE - metoda podająca: pogadanka na temat stosowanych metod analitycznych, Analiza wyników doświadczeń - metoda praktyczna : laboratoryjna, praca analityczna z wykorzystaniem wybranych metod biochemicznych.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Wykład: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnego wyniku z pisemnego egzaminu. Ćwiczenia laboratoryjne: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium,w tymkolokwiów (ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów), samodzielnie przygotowane sprawozdania laboratoryjne i zaliczenie umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych. Wykłady: Egzamin trwający 60 minut . Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów.
Literatura podstawowa
1. Berg, J.M, Tymoczko, J.L. , Stryer, L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, wydanie VI zmienione.
2. Berg J. M., Tymoczko J. L., Stryer L.: Biochemia. Krótki kurs. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013.
Literatura uzupełniająca
1. P. Kafarski & B. Lejczak, Chemia bioorganiczna, PWN, Warszawa, 1994.
2. J. Staniec, A. Bojarska Ćwiczenia z biochemii dla studentów biologii, Wydaw. Naukowe AP, Kraków, 2001
3. L. Kłyszejko-Stefanowicz Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 2018.
4. A. Zgirski, R. Gondko Obliczenia biochemiczne , PWN, Warszawa, 2010
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 18-12-2018 09:06)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.