SylabUZ
Nazwa przedmiotu | PW7b - Biotechnologia żywności |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTP-BT_Ż-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie możliwości zastosowania czynników biotycznych w technologii żywności
Podstawy biologii, chemii, fizyki
Wykład. Podstawowe procesy w biotechnologii: biosynteza, biotransformacja, biohydroliza, fermentacja, bioługowanie, biodegradacja. Bioreaktory – podział, budowa, zasada działania. Metody wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów. Biotechnologia surowców roślinnych i zwierzęcych stosowanych w przemyśle spożywczym. Synteza mikrobiologiczna składników żywności, enzymów. Kultury starterowe. Wybrane procesy fermentacyjne stosowane w przemyśle spożywczym. Rola enzymów w kształtowaniu jakości produktów spożywczych. Biotechnologia a odpady przemysłu spożywczego.
Laboratorium. Procesy fermentacji i biosyntezy w przemyśle spożywczym. Fermentacja alkoholowa na przykładzie przemysłu browarniczego i winiarskiego. Produkcja kwasów organicznych. Praktyczne wykorzystanie bakterii kwasu mlekowego. Biosynteza składników żywności - biosynteza dekstranu. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności na przykładzie sacharydów.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej) - praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń w pracowni biotechnologii)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń w pracowni biotechnologii )
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
1.Bednarski W., Reps A. Biotechnologia żywności. WNT. 2001.
2.Tabiś B., Grzywacz R. Procesy i reaktory biochemiczne. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej. 1993.
3.Twardowski T. Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii. Edytor Poznań. 2001.
4. Chmiel A. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. W-wa1998.
5. Pijanowski E., Dłużewski M.: Ogólna technologia żywności. WNT. W-wa. 1998.
Russel S.: Biotechnologia. PWN. W-wa. 1990
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 30-09-2020 23:15)