SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

PW7b - Biotechnologia żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu PW7b - Biotechnologia żywności
Kod przedmiotu 13.9-WB-BTP-BT_Ż-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie 
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie możliwości zastosowania czynników biotycznych w technologii żywności

Wymagania wstępne

Podstawy biologii, chemii, fizyki

Zakres tematyczny

Wykład. Podstawowe procesy w biotechnologii: biosynteza, biotransformacja, biohydroliza, fermentacja, bioługowanie, biodegradacja. Bioreaktory – podział, budowa, zasada działania. Metody wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów. Biotechnologia surowców roślinnych i zwierzęcych stosowanych w przemyśle spożywczym. Synteza mikrobiologiczna składników żywności, enzymów. Kultury starterowe. Wybrane procesy fermentacyjne stosowane w przemyśle spożywczym. Rola enzymów w kształtowaniu jakości produktów spożywczych. Biotechnologia a odpady przemysłu spożywczego.

Laboratorium. Procesy fermentacji i biosyntezy w przemyśle spożywczym. Fermentacja alkoholowa na przykładzie przemysłu browarniczego i winiarskiego. Produkcja kwasów organicznych. Praktyczne wykorzystanie bakterii kwasu mlekowego. Biosynteza składników żywności - biosynteza dekstranu. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności na przykładzie sacharydów.

Metody kształcenia

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej) - praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń w pracowni biotechnologii)

- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń w pracowni biotechnologii )

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Literatura podstawowa

1.Bednarski W., Reps A. Biotechnologia żywności. WNT. 2001.

2.Tabiś B., Grzywacz R. Procesy i reaktory biochemiczne. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej. 1993.

3.Twardowski T. Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii. Edytor Poznań. 2001.

4. Chmiel A. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. W-wa1998.

5. Pijanowski E., Dłużewski M.: Ogólna technologia żywności. WNT. W-wa. 1998.

Literatura uzupełniająca

Russel S.: Biotechnologia. PWN. W-wa. 1990

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 30-09-2020 23:15)