SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przedmiot fakultatywny - Żywienie kliniczne - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przedmiot fakultatywny - Żywienie kliniczne
Kod przedmiotu 12.0-WL-LEK-ŻKl
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Lekarski
Profil praktyczny
Rodzaj studiów jednolite magisterskie sześcioletnie
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2016/2017
Informacje o przedmiocie
Semestr 7
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Karolina Kieres
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 30 2 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Uzyskanie niezbędnej wiedzy do określenia zakresu i charakteru żywienia w stanach chorobowych wymagających specjalistycznej terapii żywieniowej, poznanie zasad planowania i stosowania diet w leczeniu wspomaganym dietą, cele stosowania terapii żywieniowej w określonych jednostkach klinicznych, wyjaśnianie mechanizmów powstawania niepożądanych reakcji na pokarm, poznanie i zrozumienie patofizjologii chorób alergicznych.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych składników pokarmowych i odżywczych żywności, znajomość interakcji leków z żywnością.

Zakres tematyczny

  1. Podstawy żywienia klinicznego.
  2. Zasady żywienia człowieka chorego. Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego
  3. Zasady żywienia w chorobach przewodu pokarmowego, w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Żywienie w chorobach jamy ustnej
  4.  Zasady żywienia w chorobach układu krążenia. Żywienie w hiperlipidemii. Zasady żywienia w chorobach układu krwiotwórczego. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy.
  5. Zasady żywienia w chorobach układu moczowego. Żywienie w skazie moczanowej. Żywienie pacjenta nieprzytomnego.
  6. Zasady żywienia w alergiach pokarmowych ,  astmie oskrzelowej oraz zakażeniach wirusowych. Niedożywienie białkowo energetyczna a sprawność układu immunologicznego.
  7. Żywienie w chorobach przemiany materii. Dieta w profilaktyce i leczeniu osteoporozy.
  8. Zasady żywienia w zaburzeniach odżywiania oraz chorobach metabolicznych
  9. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe: wskazania, przeciwwskazania, techniki karmienia, powikłania. Substraty stosowne w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym
  10. Interakcje leki – pożywienie.  Niepożądane reakcje na pokarm.
  11. Choroby pierwotne na tle niedoborów żywieniowych oraz  zasady żywienia w chorobach nowotworowych.
  12. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych u pacjentów hospitalizowanych z wybranymi schorzeniami pokarmowymi (choroby układu pokarmowego, układu moczowego, układu krążenia
  13. Opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych dla pacjentów hospitalizowanych z nietolerancją lub alergią pokarmową
  14. Wytyczne postępowania żywieniowego w okresie przedoperacyjnym, śródoperacyjnym i pooperacyjnym. Rola immunożywienia w chirurgii. Opracowanie indywidualnych założeń dietetycznych dla pacjenta hospitalizowanego na oddziale chirurgicznym.

Metody kształcenia

Metody podające (prezentacja multimedialna), problemowe (omówienie przypadków klinicznych), aktywizujące (dyskusja, referat)

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Pisemny test jednokrotnego wyboru. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie minimum 50% punktów możliwych do zdobycia.

Literatura podstawowa

  1. Podstawy żywienia klinicznego. (red.) Sobotka L., 2007, PZWL, Warszawa
  2. Cukrzyca typu 2 diety i jadłospisy. Jagiełło M., 2010, Lexdruk, Rybnik
  3. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach Jarosz M, Instytut Żywności i Żywienia, 2011
  4. Praktyczny podręcznik dietetyki. Jarosz M., 2010, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  5. Podstawy żywienia i dietoterapia. Peckenpaugh N., 2010, Elsevier Urban & Partner, Wrocław
  6. Standardy żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Pertkiewicz M., Korta T., 2005, PZWL, Warszawa

Literatura uzupełniająca

  1. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez mgr Beata Wojciechowska (ostatnia modyfikacja: 26-11-2018 15:02)