SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Finanse przedsiębiorstw i rachunkowość - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Finanse przedsiębiorstw i rachunkowość
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-FPR
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Monika Kaczurak - Kozak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zaznajomienie z podstawowymi zagadnieniami z zakresu finansów jednostek gospodarczych, strukturą majątku jednostek świadczących usługi turystyczne i źródeł jego finansowania. Uzyskanie wiedzy o funkcjach, zasadach rachunkowości i jej organizacji w jednostkach gospodarczych. Opanowanie zasad i nabycie umiejętności ewidencji księgowej zdarzeń gospodarczych przez jednostki świadczące usługi turystyczne. Zapoznanie z zasadami ustalania wyniku finansowego oraz podziału kosztów jako miernika oceny działalności gospodarczej.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych.

Zakres tematyczny

Wykłady

  • Istota i zasady rachunkowości.
  • Dokumentacja księgowa.
  • Zasoby majątkowe i źródła ich pochodzenia.
  • Bilans. Operacje gospodarcze i ich wpływ na składniki bilansu.
  • Konto księgowe, rodzaje i zasady jego funkcjonowania.
  • Koszty, przychody oraz ustalanie wyniku finansowego.
  • Inwentaryzacja i wycena składników aktywów i pasywów.
  • Charakterystyka sprawozdań finansowych jednostek świadczących usługi turystyczne.

Ćwiczenia

  • Podstawowe zagadnienia z zakresu finansów jednostek gospodarczych.
  • Klasyfikacja środków gospodarczych i źródeł ich pochodzenia. Sporządzanie bilansu.
  • Wpływ operacji gospodarczych na składniki bilansu.
  • Ewidencja operacji gospodarczych na kontach bilansowych. Poprawianie błędnych zapisów księgowych.
  • Ustalanie wyniku finansowego. Rachunek zysków i strat.
  • Podział kosztów na stałe i zmienne. Wskaźnik zmienności kosztów.

Metody kształcenia

  • Wykłady audytoryjne z wykorzystaniem materiałów pomocniczych oraz rozwiązywaniem przykładów praktycznych problemów. Ćwiczenia dotyczą rozwiązywania praktycznych problemów w zakresie realizowanych treści.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • Wykład zaliczony testem sprawdzającym wiedzę.
  • Ćwiczenia zaliczone kolokwium (zadania sprawdzające praktyczne umiejętności).
  • Zaliczenie przedmiotu na podstawie oceny z wykładu  (50%) i oceny z ćwiczeń (50%).

Literatura podstawowa

  • Kwacz, M. Kaczurak – Kozak, Podstawy rachunkowości, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, Sulechów 2007.
  • K. Czubakowska, W. Gabrusewicz, E. Nowak, Przychody, koszty, wynik finansowy przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2009.
  • S. Janiszewski, Z. Kołaczyk, M. Pietraszewski, Rachunkowość przedsiębiorstw gastronomiczno-hotelarskich, eMPi2, Poznań 2000.
  • Finanse, pr. zb. pod red. nauk. J. Ostaszewskiego; wyd. 4, Difin,  Warszawa 2008.
  • R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009.

Literatura uzupełniająca

Ustawa z dnia 29.09.1994 r. o rachunkowości (tj. Dz. U. z 2018 r., poz. 395 z późn. zm.).

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Monika Kaczurak - Kozak (ostatnia modyfikacja: 27-12-2018 16:54)