Celem przedmiotu jest analiza sposobów w jakie zbiorowości i społeczeństwa wchodzą w związki z żywnością w kontekście historycznym i kulturowym
Wymagania wstępne
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Podstawowa wiedza z zakresu socjologii i antropologii kulturowej.
Zakres tematyczny
Wykłady:
Rola żywienia w życiu człowieka. Rys historyczny
Antropologia i socjologia kulinarna ( selekcja potraw jako jadalnych, sposób obróbki potraw, hierarchizacja potraw, sposoby spożywania potraw, społeczna i kulturowa rola kucharza i kucharki)
Kulinarne ruchy społeczne;
Prawo i etyka kulinarna
Tradycje żywieniowe Polski i świata. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania
Higiena i bezpieczeństwo żywności, jej przechowywanie. Zatrucia pokarmowe
Ćwiczenia:
Podstawy nauki o żywieniu człowieka – metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Zastosowanie programów komputerowych do oceny sposobu żywienia. Normy żywienia.
Podstawy nauki o żywieniu człowieka - znakowanie żywności. Informacja żywieniowa
Technologia bezpiecznego żywienia
Obyczaje stołu w kulturze popularnej
Metody kształcenia
Metody podające:
wykłady informacyjne
wykłady problemowe
Metody poszukujące:
ćwiczenia praktyczne
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
egzamin część pisemna
3 kolokwia w trakcie semestru
sprawozdania z wykonanych ćwiczeń
Literatura podstawowa
Gawęcki J., Hryniewiecki L (red.). Żywienie człowieka. Podstawy nauki i żywieniu. PWN, Warszawa. 2010 .
Hasik J., Gawęcki J. (red.). Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa, 2010.
Literatura uzupełniająca
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000
Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995.
Podstawy nauki o żywieniu człowieka – red. J. Biernat, WUP, 2009.
Uwagi
Zmodyfikowane przez doc. dr Krzysztof Dzieńdziura (ostatnia modyfikacja: 08-01-2019 08:56)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.