SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Kultura kulinarna - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Kultura kulinarna
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-KK
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. Pola Kuleczka
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Egzamin
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest analiza sposobów w jakie zbiorowości i społeczeństwa wchodzą w związki z żywnością w kontekście historycznym i kulturowym

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. Podstawowa wiedza z zakresu socjologii i antropologii kulturowej.

Zakres tematyczny

Wykłady:

  1. Rola żywienia w życiu człowieka. Rys historyczny
  2. Antropologia i socjologia kulinarna ( selekcja potraw jako jadalnych, sposób obróbki potraw, hierarchizacja potraw, sposoby spożywania potraw, społeczna i kulturowa rola kucharza i kucharki)
  3. Kulinarne ruchy społeczne;
  4. Prawo i etyka kulinarna
  5. Tradycje żywieniowe Polski i świata. Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania
  6. Higiena i bezpieczeństwo żywności, jej przechowywanie. Zatrucia pokarmowe

    Ćwiczenia:

  1. Podstawy nauki o żywieniu człowieka – metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Zastosowanie programów komputerowych do oceny sposobu żywienia. Normy żywienia.
  2. Podstawy nauki o żywieniu człowieka - znakowanie żywności. Informacja żywieniowa
  3. Technologia bezpiecznego żywienia
  4. Obyczaje stołu w kulturze popularnej

Metody kształcenia

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • egzamin część pisemna
  • 3 kolokwia w trakcie semestru
  • sprawozdania z wykonanych ćwiczeń

Literatura podstawowa

  1. Gawęcki J., Hryniewiecki L (red.).  Żywienie człowieka. Podstawy nauki i żywieniu. PWN, Warszawa. 2010 .
  2. Hasik J., Gawęcki J. (red.).  Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa, 2010.

Literatura uzupełniająca

  1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000
  2. Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995.
  3. Podstawy nauki o żywieniu człowieka – red. J. Biernat, WUP, 2009.

Uwagi


Zmodyfikowane przez doc. dr Krzysztof Dzieńdziura (ostatnia modyfikacja: 08-01-2019 08:56)