SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Antropologia sportu - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Antropologia sportu
Kod przedmiotu 16.1-WL-ŻiDwS-AS
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Żywienie i dietetyka w sporcie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Ewa Nowacka-Chiari
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Seminarium - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie z metodami oceny składu ciała i stanu odżywienia w oparciu o metody tradycyjne i nowoczesne; praktyczne wykorzystanie pomiarów somatycznych i metody BIA.

Wymagania wstępne

Wiedza ogólna związana z anatomią i fizjologią człowieka. Znajomość pojęć związanych z antropometrią

Zakres tematyczny

Część teoretyczna: metody oceny stanu odżywienia i składu ciała z uwzględnieniem wieku, płci oraz aktywności fizycznej.

Część praktyczna: pomiary cech somatycznych przydatnych do oceny stanu odżywienia i składu ciała – wykorzystanie odpowiednich wskaźników oraz formuł matematycznych. Pomiar składu ciała metodą BIA – interpretacja wyników. Porównanie indywidualnych wyników stanu odżywienia i składu ciała otrzymany zastosowanymi metodami.

Metody kształcenia

metoda podająco-aktywizująca, konwersatoryjna z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej; praca indywidualna i w grupach, analiza otrzymanych wyników, dyskusja, graficzne i tekstowe dokumentowanie zajęć.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Seminarium: ocenie podlega:  zaliczenie pisemnej dokumentacji wykonania wszystkich zadań przewidzianych do realizacji w ramach przedmiotu. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia

Literatura podstawowa

1.Biernat J. Stan odżywienia w aspekcie stanu zdrowia. Nowiny Lekarskie 2011, 80, 3, 209–212.

2.Wronka L. Przegląd metod oceny stanu odżywienia osób dorosłych. Cz. I. Metody Antropometryczne. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2010/37/4

Literatura uzupełniająca

1.Kleiner SM. Nutritional Assessment and Counseling of Athletes. In: Antonio J., Kalman D., Stout J.R., Greenwood M, Willoughby DS, Haff GG (eds) Essentials of Sports Nutrition and Supplements. Humana Press, 2008, 201-234.

2.Weir J. Methods of Body Composition Assessment. In: Antonio J., Kalman D, Stout JR, Greenwood M., Willoughby DS, Haff GG (eds) Essentials of Sports Nutrition and Supplements. Humana Press, 2008, 183-199

Uwagi

Program opracowała:

 dr Ewa Nowacka-Chiari


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 06:58)