SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Alergie pokarmowe - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Alergie pokarmowe
Kod przedmiotu 16.3-WL-ŻiDwS-AP
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Żywienie i dietetyka w sporcie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. n. med. Agata Matejuk, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Seminarium - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie wiedzy odnośnie substancji powodujących alergie pokarmowe, sposobów diagnozowania alergii, zapobieganiu im. Przekazanie wiedzy na temat rozpoznawania białek i haptenów w żywności przez układ immunologiczny; typów reakcji niepożądanych na pokarm.

Wymagania wstępne

Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.

Zakres tematyczny

Podstawowe informacje na temat systemu odpornościowego człowieka. Definicje alergii, pseudoalergii, nietolerancji i awersji pokarmowej. Podział i charakterystyka reakcji alergicznych. Główne alergeny pokarmowe. Uwarunkowania występowania alergii pokarmowych. Znaczenie czynników żywieniowych w nieswoistych stanach zapalnych jelit i w zespole jelita drażliwego. Zasady modyfikacji diety u osób dorosłych z nieprawidłową reakcją na pokarm w nietolerancjach i alergiach pokarmowych oraz celiakii u osób dorosłych.

Metody kształcenia

Prezentacje multimedialne, filmy, dyskusja.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Seminarium: ocenie podlega:  zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe seminariów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

 

Literatura podstawowa

1. Jarosz M., Dzieniszewski J.. Alergie pokarmowe. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL

2. Schwarz G., Carlsson S. Alergie pokarmowe. Przyczyny, rozpoznanie, prawidłowe odżywianie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003.

Literatura uzupełniająca

1.     Stadnicki A., Witalińska – Łabuzek J.: Nieswoiste zapalenia jelit – patogeneza i leczenie. Polska Medycyna Rodzinna, 2003, 5, 2, 105 – 112.

Uwagi

Program opracowała 

dr hab. Agata Matejuk, prof. UZ


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 06:58)