SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Alergie pokarmowe |
Kod przedmiotu | 16.3-WL-ŻiDwS-AP |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Żywienie i dietetyka w sporcie |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Seminarium | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie wiedzy odnośnie substancji powodujących alergie pokarmowe, sposobów diagnozowania alergii, zapobieganiu im. Przekazanie wiedzy na temat rozpoznawania białek i haptenów w żywności przez układ immunologiczny; typów reakcji niepożądanych na pokarm.
Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.
Podstawowe informacje na temat systemu odpornościowego człowieka. Definicje alergii, pseudoalergii, nietolerancji i awersji pokarmowej. Podział i charakterystyka reakcji alergicznych. Główne alergeny pokarmowe. Uwarunkowania występowania alergii pokarmowych. Znaczenie czynników żywieniowych w nieswoistych stanach zapalnych jelit i w zespole jelita drażliwego. Zasady modyfikacji diety u osób dorosłych z nieprawidłową reakcją na pokarm w nietolerancjach i alergiach pokarmowych oraz celiakii u osób dorosłych.
Prezentacje multimedialne, filmy, dyskusja.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Seminarium: ocenie podlega: zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe seminariów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
1. Jarosz M., Dzieniszewski J.. Alergie pokarmowe. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL
2. Schwarz G., Carlsson S. Alergie pokarmowe. Przyczyny, rozpoznanie, prawidłowe odżywianie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003.
1. Stadnicki A., Witalińska – Łabuzek J.: Nieswoiste zapalenia jelit – patogeneza i leczenie. Polska Medycyna Rodzinna, 2003, 5, 2, 105 – 112.
Program opracowała
dr hab. Agata Matejuk, prof. UZ
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 06:58)