SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Dodatki do żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Dodatki do żywności
Kod przedmiotu 16.3-WL-ŻiDwS-DdŻ
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Żywienie i dietetyka w sporcie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Seminarium - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie z celem, warunkami stosowania, charakterystyką i zastosowaniem głównych grup substancji dodatkowych występujących w przemyśle spożywczym.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw z zakresu nauki o żywności.

Zakres tematyczny

1.     Definicja, cel, warunki stosowania i podział dodatków do żywności

2.     Uzasadnienie stosowania dozwolonych substancji dodatkowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym

3.     Rodzaje dopuszczalnych barwników i uzasadnienie ich stosowania w żywności

4.     Uzasadnienie stosowania substancji konserwujących, przeciwutleniających, aromatycznych, słodzących i substancji wzmacniających smak i zapach

Metody kształcenia

Prezentacja multimedialna, dyskusja problemowa, praca w grupach, metoda poglądowa, obserwacja

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Seminarium: warunkiem zaliczenia jest czynny udział w realizacji powierzonych  na zajęciach zadań oraz sprawdzian wiedzy dot. warunków stosowania głównych grup dodatków do żywności

Literatura podstawowa

1.      ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (WE) NR 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności

2.      Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz. U. z 2017 r. poz. 149, 60.

Literatura uzupełniająca

1.      Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu; Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010

2.      Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi

Program opracowała:

mgr Natalia Hertmanowska


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 07:17)