SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym |
Kod przedmiotu | 16.3-WL-ŻiDwS-ZOoPP |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Żywienie i dietetyka w sporcie |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Seminarium | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Przybliżenie uczestnikom wiedzy na temat możliwości zastosowania elementów terapii poznawczo-behawioralnej w kształtowaniu zachowań zdrowotnych oraz pomocy psychologicznej w obszarze psychodietetyki. Nauka umiejętności pracy z klientem zmieniającym nawyki żywieniowe ze względów zdrowotnych, potrzeby utraty wagi bądź uzyskania lepszego samopoczucia (wsparcie psychologicznego, techniki, ćwiczenia).
1. Wstęp do psychodietetyki
2. Podstawy psychologii istotne w odżywianiu
3. Zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem (klasyfikacja ICD-10)
4. Profil i rozwój psychodietetyka
5. Wybrane narzędzia pracy psychodietetyka
6. Podsumowanie przedmiotu, zaliczenie.
Metody aktywizujące ze szczególnym uwzględnieniem metody projektu i nauczania problemowego – ćwiczenia grupowe i indywidualne.
Metody aktywizujące ze szczególnym uwzględnieniem metody projektu i nauczania problemowego – ćwiczenia grupowe i indywidualne.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Seminarium: warunkiem zaliczenia jest przeprowadzenie indywidualnej sesji psychodietetyka.
1. Józefik B.: Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się. Kraków 2017, Wydawnictwo UJ.
2. Brytek – Matera A.: Obraz ciala – obraz siebie. Wizerunek własnego ciała w ujęciu psychospołecznym, Warszawa 2012, Wydawnictwo Difin.
3. Taylor N, W.Barnhill J.: A jeśli to…zaburzenia odżywiania. Warszawa 2001, Wydawnictwo Prószyński i Spółka.
1. Adams M.: Myślenie pytaniami. Warszawa 2012, Wydawnictwo Studio Emka.
2. Loreau D.: Sztuka umiaru. Warszawa 2011, Wydawnictwo Czarna Owca.
3. Bąk – Sosnowska M.: Między ciałem a umysłem. Otyłość i odchudzanie w ujęciu integracyjnym. Warszawa 2007, Wydawnictwo PWN.
Program opracował:
dr Przemysław Pieczyński
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 07:33)