SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym
Kod przedmiotu 16.3-WL-ŻiDwS-ZOoPP
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Żywienie i dietetyka w sporcie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Seminarium - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przybliżenie uczestnikom wiedzy na temat możliwości zastosowania elementów terapii poznawczo-behawioralnej w kształtowaniu zachowań zdrowotnych oraz pomocy psychologicznej w obszarze psychodietetyki. Nauka umiejętności pracy z klientem zmieniającym nawyki żywieniowe ze względów zdrowotnych, potrzeby utraty wagi bądź uzyskania lepszego samopoczucia (wsparcie psychologicznego, techniki, ćwiczenia).

Wymagania wstępne

 

1. Wstęp do psychodietetyki

2. Podstawy psychologii istotne w odżywianiu

3. Zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem (klasyfikacja ICD-10)

4. Profil i rozwój psychodietetyka

5. Wybrane narzędzia pracy psychodietetyka

6. Podsumowanie przedmiotu, zaliczenie.

Zakres tematyczny

Metody aktywizujące ze szczególnym uwzględnieniem metody projektu i nauczania problemowego – ćwiczenia grupowe i indywidualne.

Metody kształcenia

Metody aktywizujące ze szczególnym uwzględnieniem metody projektu i nauczania problemowego – ćwiczenia grupowe i indywidualne.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Seminarium: warunkiem zaliczenia jest przeprowadzenie indywidualnej sesji psychodietetyka.

Literatura podstawowa

1.      Józefik B.: Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się. Kraków 2017, Wydawnictwo UJ.

2.      Brytek – Matera A.: Obraz ciala – obraz siebie. Wizerunek własnego ciała w ujęciu psychospołecznym, Warszawa 2012, Wydawnictwo Difin.

3.      Taylor N, W.Barnhill J.: A jeśli to…zaburzenia odżywiania. Warszawa 2001, Wydawnictwo Prószyński i Spółka.

Literatura uzupełniająca

1.      Adams M.: Myślenie pytaniami. Warszawa 2012, Wydawnictwo Studio Emka.

2.      Loreau D.: Sztuka umiaru. Warszawa 2011, Wydawnictwo Czarna Owca.

3.      Bąk – Sosnowska M.: Między ciałem a umysłem. Otyłość i odchudzanie w ujęciu integracyjnym. Warszawa 2007, Wydawnictwo PWN.

Uwagi

Program opracował:

dr Przemysław Pieczyński


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 17-08-2018 07:33)