SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Eksploatacja i zarządzanie hotelem - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Eksploatacja i zarządzanie hotelem
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-EZH
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2018/2019
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • doc. dr Krzysztof Dzieńdziura
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Egzamin
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie teoretycznej i praktycznej wiedzy oraz wykształcenie umiejętności rozumienia zasad funkcjonowania hotelu w gospodarce rynkowej. Ukazanie zasad efektywnego gospodarowania zasobami w przedsiębiorstwie hotelarskim. Znajomość organizacji pracy w hotelarstwie. Zarządzanie majątkiem obiektów hotelarskich. Analizowanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw hotelarskich.

Wymagania wstępne

Podstawowe wymagania z zakresu podstaw ekonomii, zarządzania, ekonomiki turystyki i rekreacji

Zakres tematyczny

  • Wprowadzenie do treści dotyczących eksploatacji hotelu.
  • Cechy rynku usług hotelarskich i ich implikacje dla zarządzania hotelem.
  • Materialne podstawy świadczenia usług hotelarskich.
  • Zespoły funkcjonalno-użytkowe w hotelu i ich potencjał usługowy.
  • Wskaźniki eksploatacyjne w ocenie efektywności zarządzania hotelem.
  • Gospodarowanie zasobami ludzkimi w hotelu. Elastyczne kształtowanie zatrudnienia. Obszary analizy zatrudnienia w hotelu. Jakość usług hotelarskich i metody jej oceny.
  • Bezpieczeństwo hotelu. Ochrona osób i mienia oraz polityka kredytowania nabywców.
  • Polityka cenowa w hotelarstwie.
  • Kosztowe formuły ustalania cen. Analiza cen w gastronomii – metoda inżynieryjna.
  • Yield management jako technika zarządzania przychodami w hotelu.
  • Koszty w działalności hotelarskiej. Kosztowe techniki wyznaczania cen usług hotelarskich.
  • Planowanie zysku w hotelu. Analiza koszt – wielkość sprzedaży – zysk.
  • Standardowy System Rachunkowości Hotelowej i jego wykorzystanie w zarządzaniu hotelem. Analiza CVP w planowaniu zysku w hotelu.
  • Scenariusze rozwoju sektora HoReCa.

Metody kształcenia

  • Wykład multimedialny z elementami konwersatorium
  • Dyskusja dydaktyczna
  • Studia przypadków

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie przedmiotu na ocenę na podstawie oceny z ćwiczeń/laboratoriów (40%) i oceny z egzaminu (60%)

Literatura podstawowa

  1. Hotelarstwo: usługi – eksploatacja – zarządzanie, red. A. Panasiuk, D. Szostak, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
  2. Skuteczne prowadzenie obiektu hotelarskiego i gastronomicznego, red. R. Gałecki, Verlag Dashofer, Warszawa 2000.
  3. P. Harris, Planowanie zysku w hotelarstwie, PWN, Warszawa 1995.
  4. R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWN, Warszawa 2009.
  5. T. Knowles, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001.
  6. Z. Błądek, Hotele: programowanie, projektowanie, wyposażanie, Palladium Architekci – Błądek, Manikowski, Poznań 2001.

Literatura uzupełniająca

  1. T. Tulibacki, Międzynarodowe systemy hotelowe, Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki, Warszawa 2000
  2. M. Nalazek, J. Moskała, W. Błaszczuk, K. Łopaciński, K. Sikora, Internet w turystyce i hotelarstwie, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Warszawa 2003
  3. S. Opara, T. Nowicka, Organizacja i technika pracy w hotelarstwie,  Polskie Zrzeszenie Hoteli, Warszawa 2003
  4. E. Nawrocka, S. Oparka, Hotel w XXI wieku: zarządzanie w warunkach globalizacji, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Zarządzania „Edukacja”, Wrocław 2007.

Uwagi


Zmodyfikowane przez doc. dr Krzysztof Dzieńdziura (ostatnia modyfikacja: 08-01-2019 09:35)