SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Mikrobiologia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Mikrobiologia
Kod przedmiotu Mikrobiologia 01LBUD_pNadGen8O8Q3
Wydział Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska
Kierunek Inżynieria środowiska
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Marlena Piontek, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin

Cel przedmiotu

Zapoznanie studenta z klasyfikacją, identyfikacją oraz morfologią różnych grup mikroorganizmów: wirusy, bakterie, promieniowce, grzyby. Wzrost, rozmnażanie, występowanie oraz rola mikroorganizmów w różnych typach środowisk. Zapoznanie studentów z pozytywną i negatywną stroną oddziaływania mikroorganizmów na otoczenie człowieka. Poznanie przedstawicieli wybranych szczepów mikroorganizmów stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Metody mikrobiologiczne oznaczania aktywności mikroorganizmów w różnych środowiskach oraz wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy.

Wymagania wstępne

Formalne: podstawy biologii, ekologii.

Zakres tematyczny

Program wykładów: Powstanie i rozwój mikrobiologii. Morfologiczna i ekologiczna charakterystyka różnych grup mikroorganizmów (głównie wirusy, bakterie, promieniowce i grzyby). Znaczenie i rola organelli występujących w komórkach bakterii. Wzrost i rozmnażanie mikroorganizmów. Występowanie i rola mikroorganizmów w różnych środowiskach. Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy występujące w glebie, wodzie i w ściekach. Udział i rola mikroorganizmów podczas fermentacji różnych substratów (np. fermentacja alkoholowa, masłowa, metanowa). Znaczenie mikroorganizmów w procesach kompostowania np. podczas rozkładu celulozy. Udział i znaczenie mikroorganizmów w przemianach azotu, fosforu, siarki i żelaza (w glebie i w środowisku wodnym). Enzymy wydzielane przez mikroorganizmy i ich znaczenie dla gospodarki człowieka.

Program ćwiczeń laboratoryjnych: Zapoznanie się z podstawowymi zasadami i technikami pracy oraz sprzętem stosowanym w laboratorium mikrobiologicznym. Mikroskopowa analiza bakterii, promieniowców i grzybów. Badanie wielkości, kształtów i układów komórek bakterii. Określanie liczebności mikroorganizmów w osadach ściekowych, w wodzie i glebie. Izolacja czystych szczepów mikroorganizmów z wody, gleby i osadów ściekowych. Badania bakteriologiczne w sanitarnej analizie wody i ścieków. Określanie miana coli. Badanie udziału mikroorganizmów w różnych procesach biologicznych np. podczas fermentacji. Oznaczanie wpływu czynników środowiskowych (pH, temperatura, promieniowanie) na wzrost i rozwój wybranych grup mikroorganizmów.

Metody kształcenia

Metody podające: wykład konwencjonalny, wykład problemowy, wykład z prezentacją multimedialną.
Metody poszukujące: samodzielna praca studenta - mikroskopowanie i identyfikacja materiału biologicznego (zajęcia laboratoryjne), samodzielne przygotowanie lub pobór prób do przeprowadzenia wybranych typów analiz (zajęcia laboratoryjne i terenowe).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium: podstawą zaliczenia są średnia ocen ze sprawozdań ze zrealizowanych zajęć oraz ocena z pisemnego kolokwium na koniec zajęć laboratoryjnych.

Wykład: egzamin - pisemne kolokwium zawierające 3 pytania egzaminacyjne.Skala ocen: uzyskane punkty/ocena: 0÷50%/niedostateczny, 51÷60%/dostateczny, 61÷70%/ dostateczny plus, 71÷80%/ dobry, 81÷90%/ dobry plus, 91÷100%/ bardzo dobry.

Podstawą ustalenia oceny końcowej jest średnia ważona uzyskana przez dodanie: 0,5 oceny z wykładu oraz 0,5 oceny z ćwiczeń laboratoryjnych. Średnią ważoną zaokrągla się do dwóch miejsc po przecinku. Ocena końcowa ustalona jest na podstawie średniej ważonej zgodnie z zasadą: poniżej 3,24 – dostateczny, od 3,25 do 3,74 – dostateczny plus, od 3,75 do 4,24 – dobry, od 4,25 do 4,74 – dobry plus, od 4,75 – bardzo dobry.

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K. Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. T. 1 i 2, Wyd. Nauk. Nauk. PWN, Warszawa 2010.
  2. Baj J., Markiewicz Z., Życie bakterii. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2005.
  3. Błaszczyk K.M., Mikroorganizmy w ochronie środowiska. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2007.
  4. Zyska B., Żakowska Z., Mikrobiologia materiałów. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2005.

Literatura uzupełniająca

  1. Nguyen T.B.L., Laboratorium biotechnologii dla kierunku inżynieria środowiska. Wyd. UZ, Zielona Góra 2009.
  2. Nowak A., Marska B., Wronkowska H., Przewodnik do ćwiczeń z mikrobiologii. Wyd. AR, Szczecin 1995. 

Uwagi

Limit studentów na zajęciach laboratoryjnych wynosi 18 osób.


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Sylwia Myszograj, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 25-04-2019 15:51)