SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Enzymologia |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BMD-En-L-S14_pNadGen4GDD5 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biologia / Biologia molekularna |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 7 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 20 | 1,33 | - | - | Egzamin |
Rozumienie mechanizmu działania i budowy enzymów. Zdobycie wiedzy na temat klasyfikacji enzymów. Rozumienie kinetyki enzymatycznej oraz znaczenia parametrów opisujących tę kinetykę. Rozumienie mechanizmów kontroli aktywności enzymu, jego aktywacji i inhibicji. Zapoznanie się z wpływem różnych typów inhibicji na zmianę parametrów kinetyki enzymatycznej. Zdobycie wiedzy na temat zaplanowania i przeprowadzenia testów enzymatycznych.
Podstawowa wiedza na temat budowy białek. Obsługa komputera i Internetu.
Wykład: Definicja i ogólna charakterystyka enzymów. Charakterystyka poszczególnych klas enzymów. Rola i mechanizm działania enzymów. Zintegrowany schemat struktury, dynamiki i funkcji enzymu. Kody EC enzymów. Analiza odwracalnej i nieodwracalnej reakcji enzymatycznej. Hipotezy stanu pseudorównowagi i stanu pseudoustalonego. Podstawowe parametry opisujące kinetykę enzymu - maksymalna szybkość reakcji enzymatycznej i stała Michaelisa. Identyfikacja enzymów i szlaków metabolicznych. Charakterystyka wybranych enzymów oraz szlaków metabolicznych i ich kontrola. Stany energetyczne podczas reakcji enzymatycznej. Ważniejsze koenzymy i ich prekursory. Wzór Lineweavera-Burka – cel i znaczenie takiego przekształcenia wzoru. Zaplanowanie i przeprowadzenie testu enzymatycznego. Obliczanie parametrów kinetycznych z danych otrzymanych z testu enzymatycznego. Metoda Eadiego-Hofsteego, Hanesa-Woolfa, całkowa. Analiza dokładności i czułości zastosowanych metod. Sens istnienia proenzymów. Aktywacja i kontrola aktywności enzymatycznej. Dynamika reakcji allosterycznej. Równanie Hilla i przekształcone równanie Hilla. Enzymatyczne reakcje kaskadowe. Czynniki wpływające na aktywność enzymu. Charakterystyka działania inhibitorów. Analiza reakcji enzymatycznych z inhibicją kompetycyjną, akompetycyjną, niekompetycyjną, mieszaną, substratową, produktem. Wpływ temperatury i pH na dynamikę reakcji enzymatycznej. Symulacje wybranych reakcji enzymatycznych.
Laboratorium: Charakterystyka wybranych enzymów. Identyfikacja wybranych enzymów. Wirtualne testy enzymatyczne oraz zaawansowana analiza otrzymanych wyników.
Wykład z prezentacjami multimedialnymi. Laboratorium - korzystanie z internetowych enzymatycznych baz danych oraz specjalistycznego oprogramowania. Wirtualne testy enzymatyczne. Samodzielne opracowanie zagadnienia związanego z enzymologią.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – pisemny egzamin złożony z 10 pytań. Na pozytywną ocenę (dostateczny) należy udzielić prawidłowych odpowiedzi przynajmniej na 6 pytań (60%). Zaliczenie laboratorium jest oceniane na podstawie samodzielnego opracowania i przedstawienia następujących zagadnień związanych z enzymologią:
a) charakterystyka wybranych enzymów.
b) identyfikacja wybranych enzymów.
c) przeprowadzenie wirtualnych testów enzymatycznych oraz zaawansowana analiza otrzymanych wyników.
Berg, J.M, Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.
Murray R.K., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera. Ilustrowana, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008.
Garret R.H., Grisham C.M., Biochemistry, Thomson Learning Third Edition, 2005.
Hames D.B., Hooper N.M., Biochemia. Krótkie wykłady. Wydanie II, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Andrzej Kasperski, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-04-2019 20:08)