SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Genetycznie modyfikowane organizmy - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Genetycznie modyfikowane organizmy
Kod przedmiotu 13.9-WB-BMD-GMO-L-S14_pNadGen6X0HJ
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biologia / Biologia molekularna
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie na ocenę
Wykład 15 1 - - Egzamin

Cel przedmiotu

Wykład ma za zadanie: omówienie organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz sposobów ich uzyskiwania, przedstawienie molekularnych technik kontrolowania GMO oraz prawnych i społecznych aspektów zastosowań, omówienie biobezpieczeństwa ludzi i środowiska. Laboratorium ma na celu: Przekazanie studentom podstaw wiedzy o molekularnych technikach analizy GMO; Zapoznanie studentów z techniką izolacji DNA roślinnego przy użyciu złoża krzemionkowego; Zapoznanie studentów z techniką PCR w analizie GMO; Nauczenie studentów podstawowych zasad bezpiecznej pracy w laboratorium typu biochemicznego oraz obsługi sprzętu laboratoryjnego takiego jak aparat do elektroforezy, wirówka, różne rodzaje pipet, termocykler; Przekazanie studentom wiedzy o ogólnie przyjętych zasadach krytycznej analizy, interpretacji i opisu wyników przeprowadzonej analizy

Wymagania wstępne

Znajomość biologii, biochemii, mikrobiologii i genetyki

Zakres tematyczny

Wykład: Przegląd organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Molekularne podstawy transformacji genetycznej oraz sposoby uzyskiwania roślin i zwierząt zmodyfikowanych genetycznie. Ekspresja transgenów i sposoby jej pomiaru. Techniki kontrolowania GMO. Prawne i społeczne aspekty zastosowań GMO. Żywność genetycznie modyfikowana. Biobezpieczeństwo ludzi i środowiska – regulacje prawne, bioetyka. Laboratorium: Molekularne techniki analizy GMO; Technika izolacji DNA roślinnego; Technika PCR w analizie GMO

 

Metody kształcenia

Wykład: z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej, pogadanka problemowa. Praktyczna praca laboratoryjna

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunki zaliczenia: Wykład - egzamin końcowy, do którego student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń, przeprowadzony w formie pisemnej.  Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest obecność i uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium i sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.

Literatura podstawowa

  1. Biotechnologia roślin, 2009, PWN Praca zbiorowa pod red. S. Malepszego;
  2. Biotechnologia zwierząt, 1997, PWN. Praca zbiorowa pod red. L. Zwierzchowskiegoi i in.;
  3. Biotechnologia żywności 2003, WT, Praca zbiorowa pod red. W. Bednarskiego i A. Repsa;
  4. Buchowicz J. Biotechnologia molekularna, Geneza, przedmiot, perspektywy badań i zastosowań, PWN, Warszawa,2007

 

Literatura uzupełniająca

1.  Artykuły naukowe w języku polskim i angielskim

2. Najnowsze akty prawne – podawane i omawiane na wykładzie.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 29-04-2019 21:28)