Zaznajomienie z podstawowymi zagadnieniami z zakresu finansów jednostek gospodarczych, strukturą majątku jednostek świadczących usługi turystyczne i źródeł jego finansowania. Uzyskanie wiedzy o funkcjach, zasadach rachunkowości i jej organizacji w jednostkach gospodarczych. Nabycie umiejętności zastosowania odpowiednich dokumentów księgowych oraz ich wypełniania. Opanowanie zasad i nabycie umiejętności ewidencji księgowej zdarzeń gospodarczych przez jednostki świadczące usługi turystyczne. Zapoznanie z zasadami ustalania wyniku finansowego oraz podziału kosztów jako miernika oceny działalności gospodarczej. Nabycie umiejętności sporządzania uproszczonych sprawozdań na podstawie danych z ewidencji księgowej.
Wymagania wstępne
Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych.
Zakres tematyczny
Wykłady
Istota i zasady rachunkowości.
Dokumentacja księgowa.
Zasoby majątkowe i źródła ich pochodzenia.
Bilans.
Konto księgowe, rodzaje i zasady jego funkcjonowania.
Koszty, przychody oraz ustalanie wyniku finansowego.
Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych.
Inwentaryzacja i wycena składników aktywów i pasywów.
Charakterystyka sprawozdań finansowych jednostek świadczących usługi turystyczne.
Ćwiczenia
Podstawowe zagadnienia z zakresu finansów jednostek gospodarczych.
Klasyfikacja środków gospodarczych i źródeł ich pochodzenia.
Sporządzanie bilansu.
Wpływ operacji gospodarczych na składniki bilansu.
Ewidencja operacji gospodarczych na kontach bilansowych.
Poprawianie błędnych zapisów księgowych.
Podzielność i łączenie kont księgowych.
Operacje wynikowe.
Ustalanie wyniku finansowego. Sporządzanie rachunku zysków i strat.
Ewidencja operacji gospodarczych w obszarach wyodrębnionych według zespołów planu kont.
Podział kosztów na stałe i zmienne. Wskaźnik zmienności kosztów.
Metody kształcenia
Wykłady audytoryjne z wykorzystaniem materiałów pomocniczych oraz rozwiązywaniem przykładów praktycznych problemów. Ćwiczenia dotyczą rozwiązywania praktycznych problemów w zakresie realizowanych treści.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Ocena z przedmiotu jest średnią ważoną oceny z egzaminu końcowego (60%) i zaliczenia ćwiczeń (40%)
Literatura podstawowa
Kwacz, M. Kaczurak – Kozak, Podstawy rachunkowości, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, Sulechów 2007.
K. Czubakowska, W. Gabrusewicz, E. Nowak, Przychody, koszty, wynik finansowy przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2009.
S. Janiszewski, Z. Kołaczyk, M. Pietraszewski, Rachunkowość przedsiębiorstw gastronomiczno-hotelarskich, eMPi2, Poznań 2000.
Finanse, pr. zb. pod red. nauk. J. Ostaszewskiego; wyd. 4, Difin, Warszawa 2008.
R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009.
Literatura uzupełniająca
Ustawa z dnia 29.09.1994 r. o rachunkowości (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 351 z późn. zm.).
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Monika Kaczurak - Kozak (ostatnia modyfikacja: 15-04-2019 20:15)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.