SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Agroturystyka - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Agroturystyka
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-AG
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Paweł Czechowski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Ukazanie znaczenia agroturystyki w poszerzaniu oferty turystycznej adresowanej do klientów z dużych aglomeracji miejskich oraz jako źródła dodatkowego dochodu dla gospodarstw wiejskich. Prezentacja form turystyki alternatywnej (ekoturystyki lub tzw. „turystyki łagodnej”), nie zagrażającej środowisku naturalnemu.Określenie barier oraz szans rozwoju agroturystyki w Polsce. Ukazanie przesłanek rozwoju agroturystyki, rodzajów i poziomu związanych z nią kosztów, możliwości oraz źródeł zdobycia środków na ten cel, zasady kalkulowania cen i korzyści oczekiwane z jednej strony przez środowisko wiejskie, z drugiej - przez turystów.

Wymagania wstępne

Podstawowa znajomość zagadnień związanych z turystyką.

Zakres tematyczny

Pojęcie agroturystyki. Wymogi prawne. Uwarunkowania lokalne prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie agroturystyki.

Atrakcyjność kulturowa regionów Polski.

Wymogi techniczne stawiane gospodarstwom agroturystycznym.

Oddziaływanie turystyki alternatywnej na środowisko. Zasady ochrony środowiska w turystyce alternatywnej.

Gospodarstwa agroturystyczne dla niepełnosprawnych.

Uwarunkowania prawno – organizacyjne i techniczne.

Charakterystyczne cechy gospodarstw agroturystycznych.

Przestrzeń agroturystyczna

Przegląd gospodarstw agroturystycznych.

Metody kształcenia

Studenci uczestniczą w wykładach: metoda konwencjonalna z wykorzystaniem technik multimedialnych i problemowe o charakterze interakcyjnym.

Ćwiczenia: metoda pokazowa, praca samodzielna z zadaniami, studenci przygotowują prezentację.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie na ocenę na podstawie kolokwium (testu) (min. 50%) i wykonanych prac samodzielnych.

Ocena końcowa ustalana jest na podstawie oceny z ćwiczeń i oceny z test obejmującego treści wykładu. Zaliczenie przedmiotu oparte jest na pozytywnym zaliczeniu testu sprawdzającego wiedzę (co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi).

Literatura podstawowa

Musiał, W., Kania, J., Leśniak, L. (2005). Agroturystyka i usługi towarzyszące. Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Kraków.

Drzewiecki M. (2009). Agroturystyka współczesna w Polsce. WSTiH, Gdańsk.

Literatura uzupełniająca

Niemiec W. (2010). Wybrane zagadnienia ochrony środowiska w turystyce, Oficuna Wydawnicza PRZ, Rzeszów.

Niemiec W. (2002). Turystyka alternatywna w zgodzie ze środowiskiem, PWSZ, Nowy Sącz.

Uwagi

Literatura będzie uzupełniana przed rozpoczęciem semestru.


Zmodyfikowane przez doc. dr Krzysztof Dzieńdziura (ostatnia modyfikacja: 24-04-2019 19:54)