SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Agroturystyka |
Kod przedmiotu | 04.4-WZS-TiRP-AG |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Turystyka i rekreacja |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Ukazanie znaczenia agroturystyki w poszerzaniu oferty turystycznej adresowanej do klientów z dużych aglomeracji miejskich oraz jako źródła dodatkowego dochodu dla gospodarstw wiejskich. Prezentacja form turystyki alternatywnej (ekoturystyki lub tzw. „turystyki łagodnej”), nie zagrażającej środowisku naturalnemu.Określenie barier oraz szans rozwoju agroturystyki w Polsce. Ukazanie przesłanek rozwoju agroturystyki, rodzajów i poziomu związanych z nią kosztów, możliwości oraz źródeł zdobycia środków na ten cel, zasady kalkulowania cen i korzyści oczekiwane z jednej strony przez środowisko wiejskie, z drugiej - przez turystów.
Podstawowa znajomość zagadnień związanych z turystyką.
Pojęcie agroturystyki. Wymogi prawne. Uwarunkowania lokalne prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie agroturystyki.
Atrakcyjność kulturowa regionów Polski.
Wymogi techniczne stawiane gospodarstwom agroturystycznym.
Oddziaływanie turystyki alternatywnej na środowisko. Zasady ochrony środowiska w turystyce alternatywnej.
Gospodarstwa agroturystyczne dla niepełnosprawnych.
Uwarunkowania prawno – organizacyjne i techniczne.
Charakterystyczne cechy gospodarstw agroturystycznych.
Przestrzeń agroturystyczna
Przegląd gospodarstw agroturystycznych.
Studenci uczestniczą w wykładach: metoda konwencjonalna z wykorzystaniem technik multimedialnych i problemowe o charakterze interakcyjnym.
Ćwiczenia: metoda pokazowa, praca samodzielna z zadaniami, studenci przygotowują prezentację.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie na ocenę na podstawie kolokwium (testu) (min. 50%) i wykonanych prac samodzielnych.
Ocena końcowa ustalana jest na podstawie oceny z ćwiczeń i oceny z test obejmującego treści wykładu. Zaliczenie przedmiotu oparte jest na pozytywnym zaliczeniu testu sprawdzającego wiedzę (co najmniej 50% poprawnych odpowiedzi).
Musiał, W., Kania, J., Leśniak, L. (2005). Agroturystyka i usługi towarzyszące. Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego, Kraków.
Drzewiecki M. (2009). Agroturystyka współczesna w Polsce. WSTiH, Gdańsk.
Niemiec W. (2010). Wybrane zagadnienia ochrony środowiska w turystyce, Oficuna Wydawnicza PRZ, Rzeszów.
Niemiec W. (2002). Turystyka alternatywna w zgodzie ze środowiskiem, PWSZ, Nowy Sącz.
Literatura będzie uzupełniana przed rozpoczęciem semestru.
Zmodyfikowane przez doc. dr Krzysztof Dzieńdziura (ostatnia modyfikacja: 24-04-2019 19:54)