SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Praktyka zawodowa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Praktyka zawodowa
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-PrZ
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Paweł Czechowski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Praktyka 180 12 180 12 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Celem praktyk zawodowych jest praktyczne poznanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw funkcjonujących w branży turystycznej: Hotelarstwo - hotele i inne obiekty noclegowe

Celem praktyk zawodowych jest połączenie wiedzy teoretycznej z zakresu studiów z praktyką.

Wymagania wstępne

Zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów dla V semestru studiów.

Zakres tematyczny

Praktyka zawodowa studenta kierunku turystyka i rekreacja powinna umożliwić praktyczne poznanie:

1/Poznanie zasad funkcjonowania, organizacji i metod pracy w hotelu i innych obiektach noclegowych:

a/poznanie dziennego harmonogramy pracy hotelu (zadania przydzielone na poszczególnych stanowiskach),

a/poznanie poszczególnych stanowisk pracy w hotelu i restauracji hotelowej (zakres obowiązków, kompetencje, odpowiedzialność),

b/poznanie lady recepcyjnej, obsługa gości hotelowych w recepcji, prowadzenie ewidencji meldunkowej, wymagane dokumenty meldunkowe, udzielanie informacji,

c/ zapoznanie się z przepływem informacji w pionie i poziomie,

d/poznanie zasad organizacji konferencji, narad, seminariów itp., oraz zasad obsługi uczestników tych imprez,

e/zapoznanie się z systemem HACPP w gastronomii hotelowej,

f/poznanie systemu motywacyjnego pracowników hotelu,

g/zapoznanie się ze strategią kalkulacji cen usług hotelowych,

h/zapoznanie się z wymaganiami kategoryzacyjnymi obowiązującymi w hotelarstwie,

i/uczestnictwo w działaniach marketingowych hotelu.

2/ Poznanie zasad funkcjonowania ośrodka wypoczynkowego, a w szczególności:

a/poznanie infrastruktury noclegowej, żywieniowej i rekreacyjno-sportowej,

b/zapoznanie się z Regulaminem  ośrodka obowiązującym gości oraz pracowników,

c/udział w programowaniu, organizacji i obsłudze imprez turystycznych,

d/ tworzenie banku informacji o firmie organizującej imprezę turystyczną ( profil działalności, kwalifikacje organizatorów, rekomendacje, doświadczenie itp.,

e/przygotowanie sprawozdania z udziału w programowaniu, organizowaniu i obsłudze imprezy turystycznej,

f/opis warunków materialno-technicznych organizatora wypoczynku (teren, obiekt, pomieszczenia, sprzęt sportowo-rekreacyjnych,

g/ocena jakości  świadczonych usług przez organizatora wypoczynku,

h/zapoznanie się z przepisami prawnymi w zakresie organizacji i realizacji imprez rekreacyjno-sportowych.

 

.

Metody kształcenia

Czynne uczestnictwo w praktyce zawodowej.

Realizacja zadań powierzonych przez opiekuna praktyk w przedsiębiorstwie turystycznym.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie praktyk odbywa się na podstawie prawidłowo wypełnionej Karty Praktyk Zawodowych obejmującej opis przebiegu praktyki oraz zakres obowiązków w trakcie praktyki zawodowej.

 

Literatura podstawowa

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez doc. dr Krzysztof Dzieńdziura (ostatnia modyfikacja: 18-04-2019 11:58)