SylabUZ
Nazwa przedmiotu | PW16a - Inżynieria białek |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTP-In.bia.-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem kształcenia jest przekazanie studentowi wiedzy i umiejętności dotyczących nowoczesnych technik inżynierii białek Student ma możliwość współpracować z grupą, wspólnie wykonywać zadania analityczne oraz brać odpowiedzialność za powierzony sprzęt.
Znajomość podstaw chemii i biochemii
Laboratorium 30h
1. Ćwiczenia organizacyjne, omówienie techniki ekspresjonowania białek w bakteriach i zasad ich oczyszczania na różnych złożach, omówienie preparatyki ćwiczeń, wykonanie niezbędnych obliczeń i przygotowanie przez każdy zespół roztworów i buforów do ćwiczeń – 5h
2. Zakładanie hodowli nadekspresjonującej wybrane białka, wirowanie prób i liza bakterii metodą chemiczną, TAF i poprzez sonikowanie w celu degradacji komórek i ochrony badanych białek, podzielenie i zamrożenie prób – 5h
3. Przygotowanie kolumn i oczyszczanie konstruktów białkowych na złożach TALON lub Glutathion Sepharose 4B – 5h
4. Odsalanie białek do buforu, w którym przeprowadzane będą dalsze pomiary – 5h
5. Elektroforeza SDS-PAGE, barwienie żelu i ocena przebiegu oczyszczania białek – 5h
6. Analiza i opracowanie wyników, kolokwium zaliczeniowe– 5h
Praktyczna praca laboratoryjna
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia laboratorium jest obecność i uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium oraz sprawozdania z ćwiczeń laboratoryjnych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych
1. „Protein structure and function”, Petsko GA, Ringe D, New Science Press Ltd
2. „Introduction to Protein Structure”, Branden C, Tooze J, Garland Publishing, Inc
3. Ćwiczenia z biochemii. L. Kłyszejko Stefanowicz
1. Artykuły naukowe w języku polskim i angielskim
Zmodyfikowane przez dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 01-05-2019 21:19)