SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Procesy membranowe w przemyśle spożywczym - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Procesy membranowe w przemyśle spożywczym
Kod przedmiotu 01.3-WB-BTD-PrMem-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia żywności
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 5
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Andrzej Jurkowski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Egzamin
Laboratorium 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie wiedzy z zakresu procesów membranowych stosowanych w przemyśle spożywczym. Poznanie budowy i rodzajów membran oraz technik membranowych.

Wymagania wstępne

Podstawy biologii, chemii, fizyki

Zakres tematyczny

Wykłady: Podstawy procesów membranowych, parametry i rodzaje membran oraz instalacje membranowe.Procesy rozdziału faz z wykorzystaniem membran; mikrofiltracja (MF), ultrafiltracja (UF), osmoza odwrócona (RO), nanofiltracja (NF), perwaporacja (PR), dializa.Techniczne aspekty procesów membranowych: polaryzacja stężeniowa, fouling, adsorpcja na powierzchni membrany, tworzenie warstwy żelowej oraz metody ich zapobiegania. Podstawowe parametry procesów membranowych.Zastosowanie technik membranowych w przemyśle spożywczym.

Laboratorium: Mikrofiltracja i ultrafiltracja produktów odpadowych przemysłu mleczarskiego. Analiza chemiczna i bilansowanie procesów membranowych produktów odpadowych przemysłu mleczarskiego. Mikrofiltracja brzeczek piwowarskich i nastawów winiarskich.

 

 

Metody kształcenia

-       podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

-       praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń  pracowni biotechnologii

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań.

Laboratorium – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych. Oceniane są: test sprawdzający wiedzę (20  pytań, 60 min., ocena pozytywna - min 60% punktów)  i sprawozdania z wykonanych doświadczeń. 

Literatura podstawowa

  1. Rautenbach R., Procesy membranowe, WNT, Warszawa, 1996
  2. Bodzek M., J. Bohdziewicz, K. Konieczny, Techniki membranowe w ochronie środowiska, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice, 1997
  3. Bodzek M., Konieczny K., Usuwanie zanieczyszczeń nieorganicznych ze środowiska wodnego metodami membranowymi, Wydawnictwo Seidel-Przywecki, Warszawa, 2011
  4. Narębska A., Membrany i membranowe techniki rozdziału, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, 1997

Literatura uzupełniająca

  1. Bodzek M., Konieczny K, Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody, Oficyna Wydawnicza Projprzem – EKO, Bydgoszcz, 2005
  2. Lipiński K., D. Szaniawska, A. Szaniawski, Membrany dynamiczne. Nowy rodzaj membran do ultrafiltracji i odwróconej osmozy, WNT, warszawa, 1990
  3. Szaniawska D., Membrany formowane dynamicznie. Otrzymywanie, charakterystyka i przykłady zastosowania, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaj Kopernika, Toruń, 2006

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 16-05-2019 11:19)