SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Bioinżynieria genetyczna - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Bioinżynieria genetyczna
Kod przedmiotu 13.0-WB-BTD-BioG-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia żywności
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Adamski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zdobycie  wiedzy z zakresu mikrorozmnażania roślin, klonowania molekularnego, transformacji genetycznej, manipulacji potranskrypcyjnymi etapami  ekspresji genów, co pozwoli  na zrozumienie znaczenia biotechnologii i inżynierii genetycznej jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie  genetyki i biotechnologii roślin i zwierząt

 

Zakres tematyczny

Wykłady

 

  • Podstawy  inżynierii genetycznej
  • Klonowanie molekularne
  • Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych
  • Transformacja genetyczna roślin
  • Korzyści i zagrożenia wynikające z produkcji żywności modyfikowanej  genetycznie
  • Wpływ GMO na środowisko naturalne człowieka i bioróżnorodność

 

 

Zajęcia laboratoryjne

 

  • Poznanie podstawowych technik prowadzenia kultury in vitro roślin. 
  • Przygotowanie podłoża do kultur in vitro
  • Indukcja kalusa
  • Uzyskanie w kulturze in vitro roślin na drodze regeneracji bezpośredniej
  • Przygotowanie materiału roślinnego  techniką  wymaganą do przeprowadzenia wektorowej transformacji genetycznej
  • Uzyskanie roślin z nietransformowanego kalusa

 

Metody kształcenia

Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych

Wykłady problemowe

Ćwiczeniowo-praktyczne - kultura in vitro roślin

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

 

Prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych

Obecność na zajęciach

Zaliczenie pisemne  treści wykładowych. 

Ocena pozytywna przy uzyskaniu minimum 51% wyczerpujących informacji.

Literatura podstawowa

  1. TA Brown (red)Genomy. Nowe wydanie (2016). PWN  Warszawa.
  2. Buchowicz J. Biotechnologia molekularna (2010). PWN Warszawa.
  3. Malepszy S. (red.) Biotechnologia roślin  (2018). PWN Warszawa

Literatura uzupełniająca

Jerzy M., Krzymińska A. (2011) Rozmnażanie wegetatywne roślin ozdobnych. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Poznań

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 09-05-2019 23:35)