SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Wiedza o Rosji I - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Wiedza o Rosji I
Kod przedmiotu WieRosI01ĆFilol_genXU59K
Wydział Wydział Humanistyczny
Kierunek Filologia rosyjska
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania rosyjski
Sylabus opracował
  • dr hab. Małgorzata Łuczyk, prof. UZ
  • dr Jolanta Fainstein
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przedmiot ma na celu usystematyzowanie i uzupełnienie wiedzy studentów na temat wybranych zagadnień dotyczących podstaw geografii i głównych miast Rosji, gospodarki Rosji, kolonizacji terenów zauralskich, organów państwowych i symboli narodowych FR, a także specyfiki realiów rosyjskich dotyczących kuchni i muzyki.

Wymagania wstępne

Brak

Zakres tematyczny

  1. Rosja i jej miejsce na mapie świata
  2. Geografia, flora i fauna Rosji
  3. Flaga, hymn, herb oraz podział administracyjno-terytorialny RF
  4. Kuchnia Rosyjska
  5. Kurorty czarnomorskie
  6. Kolonizacja Syberii
  7. Narody i języki Rosji
  8. Moskwa
  9. Petersburg
  10. Pierestrojka
  11. Popularna muzyka rosyjska

Metody kształcenia

Wykład konwersatoryjny, pogadanka, praca z książką (indywidualna i praca w zespole), dyskusja problemowa, burza mózgów, pokaz.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie na ocenę na podstawie pozytywnych ocen z kontroli bieżącej (odpowiedzi ustne i prace kontrolne) oraz przygotowanie prezentacji multimedialnej. W przypadku chęci uzyskania 4 punktów ECTS należy zdać semestralne zaliczenie pisemne.

Literatura podstawowa

  1. Русская кухня, комплект открыток, 1989.
  2. Co i jak jeść w Rosji - Langenscheidt Podróże.
  3. Регионы России, Школьный словарик, Москва 2015.
  4. Культурные ценности России, Школьный словарик, Москва 2015.
  5. Природные зоны России, Школьный словарик, Москва 2015.
  6. Животные России, Школьный словарик, Москва 2015.
  7. Реки, моря, озёра, горы России, Школьный словарик, Москва 2015.
  8. Растения России, Школьный словарик, Москва 2015.

Literatura uzupełniająca

  1. S. Józefiak, Realia Rosji. Wybór tekstów z ćwiczeniami dla studentów filologii rosyjskiej i słowiańskiej, Kraków 2004.
  2. M. Czaplicka, Mój rok na Syberii, Toruń 2013.
  3. Е.В. Орлова, Е.П. Шастина, География и природа России, Москва 2014.
  4. J. Sempoliński, Siedem czarodziejskich miast, 1980.
  5. A. Telepnev, M. Ziomek, Влюбиться в Россию, Warszawa - Bielsko-Biała 2011.
  6. Ивченкова Г.Г., Потапов И.В., Окружающий мир 4, Москва 2012.
  7. H. Seheń - Kuchnia Rosyjska, Warszawa 1976.

Uwagi

Możliwość zaliczenia przedmiotu za 2 ECTS bez oceny. W przypadku chęci uzyskania 4 punktów ECTS należy zdać semestralne zaliczenie pisemne.


Zmodyfikowane przez dr Jolanta Fainstein (ostatnia modyfikacja: 17-06-2019 21:12)