SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie w profilaktyce chorób niezakaźnych |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-ŻPCHN |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
1. Wskazanie i zapoznanie ze współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka.
2. Przedstawienie czynników ryzyka żywieniowo zależnych chorób cywilizacyjnych
2. Zapoznanie z zasadami prewencji wtórnej chorób niezakaźnych, ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietą.
3. Wyjaśnienie związków pomiędzy żywieniem a wskaźnikami stanu zdrowia, czynnikami ryzyka rozwoju choroby i występowaniem chorób.
Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.
1. Podstawy patofizjologii najczęściej spotykanych chorób niezakaźnych, rola diety. Zaburzenia przemian węglowodanów, metabolizmu aminokwasów i lipidów.
2. Zdrowa dieta jako element profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych
3. Żywienie w cukrzycy
4. Leczenie dietetyczne zaburzeń lipidowych
5. Diety stosowane w profilaktyce i leczeniu otyłości.
6. Dieta a profilaktyka i leczenie nadciśnienia tętniczego oraz innych chorób układu krążenia.
7. Dieta a profilaktyka osteoporozy.
8. Znaczenie diety w profilaktyce onkologicznej.
9. Zespół metaboliczny
10. Integracja metabolizmu: stan sytości, głodu. Zaburzenia odżywiania.
11. Żywienie w profilaktyce innych chorób niezakażnych
1. Prezentacje multimedialne, filmy.
2. Tablica, plansze, makieta piramidy żywienia.
3. Praca w grupach, dyskusja.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
1. Obecność na zajęciach (90%).
2. Aktywne uczestnictwo w zajęciach.
3. Odpowiednie przygotowanie się do zajęć.
4. Umiejętność pracy w grupie.
5. Zaliczenie pracy samokształceniowej (prezentacja mulimedialna) warunkuje dopuszczenie do zaliczenia końcowego.
6. Zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów i laboratorium.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
1. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2009
2. Szostak W. B, Cichocka A., Cybulska B. Zdrowa dieta śródziemnomorska. Comes 2009.
3. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL 2008
4. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL 2010.
5. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/
1. Jarosz M. , Kłosiewicz-Latoszek L. Otyłość Zapobieganie i leczenie. Porady lekarzy i dietetyków. PZWL 2009
2. Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy. PZWL 2007
3. Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. Cukrzyca, zapobieganie i leczenie. PZWL 2007
4. Cichocka A., Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L. Zaburzenia lipidowe. PZWL 2014
5. Jarosz M., Respondek W. Nadciśnienie tętnicze. PZWL 2006.
Zmodyfikowane przez dr Grażyna Biczysko (ostatnia modyfikacja: 04-11-2019 15:28)