SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w zdrowiu - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w zdrowiu
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-ŻwZ
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. n. med. Agata Matejuk, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przedstawienie znaczenia składników odżywczych, mineralnych oraz witamin w organizmie – ich rola, objawy niedoboru, źródła w pożywieniu.

Zapoznanie z mechanizmami regulacyjnymi dotyczącymi przyswajania, trawienia i wchłaniania pokarmów oraz procesów metabolicznych w organizmie.

Wyposażenie w wiedzę dotyczącą przemian energetycznych w organizmie, umiejętność poprawnego obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii, wartości odżywczej pożywienia i bilansu energetycznego.

Zapoznanie z wiedzą dotyczącą żywności wzbogaconej i funkcjonalnej.

Zapoznanie z zasadami racjonalnego żywienia.

Wskazanie i zapoznanie z współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka.

Wymagania wstępne

Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.

Zakres tematyczny

  1. Znaczenie białka w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka białek. Budowa i właściwości białek. Podział białek i ich charakterystyka. Rola białek w żywieniu człowieka. Źródła białek.
  2. Znaczenie tłuszczów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka tłuszczów. Budowa i właściwości tłuszczów. Przemiana tłuszczów. Rola tłuszczów w żywieniu człowieka. Źródła tłuszczów.
  3. Znaczenie węglowodanów w żywieniu. Żywieniowa charakterystyka cukrowców. Składniki odżywcze pożywienia. Budowa i właściwości węglowodanów. Przemiana węglowodanów.
  4. Rola witamin w żywieniu.
  5. Rola składników mineralnych w żywieniu. Mikro i makroelementy. Gospodarka wodna i równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie.
  6. Spożywanie pokarmu – mechanizmy regulacyjne. Przyswajanie pokarmu i transport składników odżywczych.
  7. Trawienie i wchłanianie pokarmów.
  8. Procesy przemiany materii w organizmie. Katabolizm i anabolizm.
  9. Bilans energetyczny organizmu, wartość energetyczna pożywienia.
  10. Klasyfikacja i charakterystyka diet. Żywność wzbogacona i funkcjonalna.

Metody kształcenia

Prezentacje multimedialne, filmy, tablica, plansze, makieta piramidy żywienia.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Obecność na zajęciach (90%), aktywne uczestnictwo w zajęciach. Odpowiednie przygotowanie się do zajęć. Zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

 

Literatura podstawowa

  1. Gawęcki J. Żywienie człowieka – Podstawy nauki o żywieniu. PWN 2010
  2. Gawęcki J. Żywienie człowieka, tom 1,2,3 komplet, PWN 2017
  3. Grzymisławski M., Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN 2011
  4. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2009
  5. Kunachowicz H. i in. Zasady żywienia człowieka. WSiP 2007
  6. Ziemlański S. Normy żywienia człowieka – fizjologiczne podstawy. PZWL 2005
  7. Superczyńska E., Żylińska-Kaczmarek M. Zasady żywienia. Wyd. REA  2004
  8. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/

Literatura uzupełniająca

  1. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. PWN 2008
  2. Czerwińska D., Gulińska E. Podstawy żywienia człowieka. WSiP 2008
  3. Biernat J. Żywienie, żywność, a zdrowie. Wyd. ASTRUM 2001

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Grażyna Biczysko (ostatnia modyfikacja: 31-10-2019 17:40)