SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Opieka i edukacja terapeutyczna w leczeniu żywieniowym |
Kod przedmiotu | 12.0-WL-PIELD-LECZ-Ż |
Wydział | Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu |
Kierunek | Pielęgniarstwo |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra pielęgniarstwa |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 5 | 0,33 | - | - | Zaliczenie |
Ćwiczenia | 10 | 0,67 | - | - | Zaliczenie |
Uzyskanie niezbędnej wiedzy do określenia zakresu i charakteru żywienia w stanach chorobowych wymagających specjalistycznej terapii żywieniowej, poznanie zasad planowania i stosowania diet w leczeniu wspomaganym dietą, cele stosowania terapii żywieniowej w określonych jednostkach klinicznych, wyjaśnianie mechanizmów powstawania niepożądanych reakcji na pokarm.
Znajomość podstawowych składników pokarmowych i odżywczych żywności, znajomość interakcji leków z żywnością
Wykłady i ćwiczenia
Metody podające (prezentacja multimedialna), problemowe (omówienie przypadków klinicznych), aktywizujące (dyskusja, referat)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: zaliczenie przeprowadzone w formie pisemnej - test obejmujący pytania otwarte i zamknięte (ocena pozytywna po uzyskaniu minimum 60% możliwych punktów). warunkiem zaliczenia.
Ćwiczenia: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: test jednokrotnego wyboru, test praktycznych umiejętności. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
1. Sobotka L. (red.) Podstawy żywienia klinicznego. PZWL, Warszawa, 2007
2. Jagiełło M. Cukrzyca typu 2 diety i jadłospisy. Lexdruk, Rybnik 2010
3. Jarosz M. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia 2011
4. Peckenpaugh N. Podstawy żywienia i dietoterapia. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2010
6. Pertkiewicz M. Kortała T. Standardy żywienia pozajelitowego i dojelitowego. PZWL, Warszawa 2005
7. Payne A., Barker H. Dietetyka i żywienie kliniczne (red.) Edra Urban & Partner, Wrocław 2017
1. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
Zmodyfikowane przez dr Iwona Bonikowska (ostatnia modyfikacja: 20-09-2019 22:17)