SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Higiena i epidemiologia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Higiena i epidemiologia
Kod przedmiotu 12.0-WL-LEK-HiE
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Lekarski
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów jednolite magisterskie sześcioletnie
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2019/2020
Informacje o przedmiocie
Semestr 6
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. n. med. Jerzy T. Marcinkowski
  • dr Aneta Klimberg
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 15 1 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 30 2 30 2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

  1. Poznanie czynników warunkujących zdrowie oraz znaczenia czynników chorobotwórczych (fizycznych, chemicznych i biologicznych) w środowisku.
  2. Rozeznanie w możliwościach pomiarów zagrożeń zawodowych, jak i sposobów ochrony przed nimi (profilaktyka techniczna i medyczna). Znajomość prozdrowotnego stylu życia (w tym pracy oraz nauki).
  3. Poznanie zasad profilaktyki i profilaktycznej opieki zdrowotnej w różnych okresach życia, jak i istoty promocji zdrowia. Znaczenie promocji zdrowia i profilaktyki chorób w aspekcie medycznym i środowiskowym.
  4. Epidemiologia chorób infekcyjnych i cywilizacyjnych – Świat a Polska.
  5. Wskaźniki demograficzne i ich znaczenie w medycynie i profilaktyce.
  6. Zasady żywieniowe, niedobory żywienia, znaczenie diety dla zdrowia.

Wymagania wstępne

Znajomość anatomii, fizjologii i patofizjologii.

Zakres tematyczny

  • Wprowadzenie do higieny (definicja zdrowia wg WHO, charakter interdyscyplinarny higieny jako dyscypliny naukowej z zakresu nauk medycznych).
  • Promocja zdrowia. Higiena psychiczna.
  • Profilaktyka uzależnień XXI w.
  • Uwarunkowania stanu zdrowia. Problemy zdrowotne populacji.
  • Higiena żywności i żywienia.
  • Znaczenie chorobotwórcze czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych w środowisku.
  • Zaburzenia stanu zdrowia związane z jakością środowiska i czynnikami społeczno-ekonomicznymi. Środowiskowe uwarunkowania zdrowia.
  • Higiena środowiska człowieka (pojęcie ekologii, elementy środowiska naturalnego).
  • Środowisko pracy - czynniki szkodliwe i uciążliwe.
  • Podstawy higieny pracy. Ergonomia.
  • Choroby zawodowe i parazawodowe i ich profilaktyka.
  • Zagrożenia zdrowia na stanowiskach pracy - ryzyko zawodowe.
  • Problemy higieniczno-sanitarne w placówkach opieki zdrowotnej.
  • Higiena pomieszczeń służby zdrowia (gabinety lekarskie, zabiegowe, sale operacyjne).
  • Zjawiska demograficzne - demografia lekarska.
  • Mierniki stanu zdrowia (pozytywne i negatywne).
  • Medycyna profilaktyczna w różnych okresach życia.
  • Struktura i zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
  • Podstawowe typy zjawisk epidemiologicznych i metody ich badania.
  • Medycyna oparta na dowodach.
  • Epidemiologia chorób niezakaźnych i zakaźnych.
  • Epidemie, endemie, pandemie.
  • Dochodzenie i nadzór epidemiologiczny. 

Metody kształcenia

Zajęcia prowadzone w formie wykładów i laboratoriów przy pomocy dyskusji, prezentacji multimedialnych, aktywności na laboratoriach (m.in. wypełnianie protokołów).

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Wykład – zaliczenie przeprowadzone w formie ustnej, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na egzaminowanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji w oparciu o regulamin zdalnego egzaminowania.
Laboratorium – zaliczenie przeprowadzone w formie ustnej; warunkiem dopuszczenia do zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: odpowiedzi ustne i pisemne (protokoły zaliczeniowe, prezentacje multimedialne).

Nieobecności - W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia. Dopuszcza się dwie usprawiedliwione nieobecności.

Pozostałe warunki zaliczenia, nie wymienione w tym punkcie określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow

Ocena końcowa – to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25
stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Literatura podstawowa

  1. Marcinkowski JT, Konopielko Z (red). Przewodnik po rozległych obszarach higieny i epidemiologii. Kompedium. Oficyna Wydawnicza UZ, Zielona Góra 2021.
  2. Marcinkowski JT (red). Higiena, profilaktyka i organizacja w zawodach medycznych. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2003.
  3. Jędrychowski W. Podstawy Epidemiologii. Wyd. Collegium Medicum UJ, Kraków 2002.

Literatura uzupełniająca

  1. Marcinkowski JT, Konopielko Z, Wiśniewska PM (red). Tatuaże - Gdy ciało staje się tłem. Silva Rerum, Poznań 2021.
  2. Jethon Z (red). Medycyna zapobiegawcza i środowiskowa. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2000.
  3. Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. n. med. Magdalena Gibas-Dorna, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 20-09-2021 19:25)