SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Finanse przedsiębiorstw i rachunkowość - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Finanse przedsiębiorstw i rachunkowość
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-FPR
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Monika Kaczurak - Kozak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zaznajomienie z podstawowymi zagadnieniami z zakresu finansów jednostek gospodarczych, strukturą majątku jednostek świadczących usługi turystyczne i źródeł jego finansowania. Uzyskanie wiedzy o funkcjach, zasadach rachunkowości i jej organizacji w jednostkach gospodarczych.  Nabycie umiejętności zastosowania odpowiednich dokumentów księgowych oraz ich wypełniania. Opanowanie zasad i nabycie umiejętności ewidencji księgowej zdarzeń gospodarczych przez jednostki świadczące usługi turystyczne. Zapoznanie z zasadami ustalania wyniku finansowego oraz podziału kosztów jako miernika oceny działalności gospodarczej. Nabycie umiejętności sporządzania uproszczonych sprawozdań na podstawie danych z ewidencji księgowej. Nabycie umiejętności analizy sprawozdania finansowego w wybranych obszarach.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć ekonomicznych.

Zakres tematyczny

Wykłady

  • Istota i zasady rachunkowości.
  • Dokumentacja księgowa.
  • Zasoby majątkowe i źródła ich pochodzenia.
  • Bilans. 
  • Konto księgowe, rodzaje i zasady jego funkcjonowania.
  • Koszty, przychody oraz ustalanie wyniku finansowego.
  • Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych.
  • Inwentaryzacja i wycena składników aktywów i pasywów.
  • Charakterystyka sprawozdań finansowych jednostek świadczących usługi turystyczne i podstawy ich analizy.

Ćwiczenia

  • Podstawowe zagadnienia z zakresu finansów jednostek gospodarczych.
  • Klasyfikacja środków gospodarczych i źródeł ich pochodzenia.
  • Sporządzanie bilansu.
  • Wpływ operacji gospodarczych na składniki bilansu.
  • Ewidencja operacji gospodarczych na kontach bilansowych.
  • Poprawianie błędnych zapisów księgowych.
  • Podzielność i łączenie kont księgowych.
  • Operacje wynikowe.
  • Ustalanie wyniku finansowego. Sporządzanie rachunku zysków i strat.
  • Ewidencja operacji gospodarczych w obszarach wyodrębnionych według zespołów planu kont.
  • Podział kosztów na stałe i zmienne. Wskaźnik zmienności kosztów.
  • Analiza sprawozdań finansowych podmiotów świadczących usługi turystyczne.

Metody kształcenia

  • Wykłady audytoryjne z wykorzystaniem materiałów pomocniczych oraz rozwiązywaniem przykładów praktycznych problemów. Ćwiczenia dotyczą rozwiązywania praktycznych problemów w zakresie realizowanych treści.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ocena z przedmiotu jest średnią ważoną oceny z egzaminu końcowego (60%) i zaliczenia ćwiczeń (40%)

Literatura podstawowa

  • Kwacz, M. Kaczurak – Kozak, Podstawy rachunkowości, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, Sulechów 2007.
  • K. Czubakowska, W. Gabrusewicz, E. Nowak, Przychody, koszty, wynik finansowy przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa 2009.
  • S. Janiszewski, Z. Kołaczyk, M. Pietraszewski, Rachunkowość przedsiębiorstw gastronomiczno-hotelarskich, eMPi2, Poznań 2000.
  • Finanse, pr. zb. pod red. nauk. J. Ostaszewskiego; wyd. 4, Difin,  Warszawa 2008.
  • R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa 2009.
  • L. Bednarski, Analiza finansowa w przedsiębiorstwie, PWE, Warszawa 2000.

Literatura uzupełniająca

Ustawa z dnia 29.09.1994 r. o rachunkowości (tj. Dz. U. z 2019 r., poz. 351 z późn. zm.).

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Monika Kaczurak - Kozak (ostatnia modyfikacja: 04-04-2020 07:49)