SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Hotelarstwo |
Kod przedmiotu | 04.4-WZS-TiRP-H |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Turystyka i rekreacja |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Przedmiot stawia sobie za cel przybliżenie studentom zasad funkcjonowania hotelu. Umożliwia zdobycie wiedzy z zakresu kategoryzacji bazy hotelowej, obsługą gości w hotelu, nowoczesnego zarządzania hotelem i inną bazą noclegową, działalności usługowej i handlowej hotelu, itp.
Podstawowa wiedza z zakresu funkcjonowania hotelu
Wykłady
Ćwiczenia
Wykłady problemowe, prezentacje, metoda przypadków, dyskusje dydaktyczne,
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ocena końcowa jest średnią ocen z egzaminu (50%) i ćwiczeń (50%)
A. Panasiuk, D. Szostak, Hotelarstwo. Usługi-ekspolatacja-zarządzanie, Wyd. PWN, Warszawa 2009.
W. Alejziak, T. Marciniec, Międzynarodowe organizacje turystyczne, Wydawnictwo F.H-U Albis, Kraków 2003.
E. Wszędybył, S. Borkowski, Jakość i efektywność usług hotelarskich, Wyd. Nauk PWN, Warszawa 2007.
M. Milewska, B. Włodarczyk, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, Wyd. PWE, Warszawa 2015.
J. Sala, Formy współczesnego hotelarstwa, Wyd. Nauk UE Kraków, Kraków 2008.
Z. Błądek, T. Tulibacki, Dzieje krajowego hotelarstwa – od zajazd do współczesności, Wydawnictwo Albus, Poznań 2003.
M. Turkowski, Marketing usług hotelarskich, Wyd. PWE, Warszawa 2003.
Zmodyfikowane przez dr Zbigniew Świątkowski (ostatnia modyfikacja: 19-04-2020 17:06)