SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Hotelarstwo - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Hotelarstwo
Kod przedmiotu 04.4-WZS-TiRP-H
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Turystyka i rekreacja
Profil praktyczny
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Zbigniew Świątkowski
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Egzamin
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przedmiot stawia sobie za cel przybliżenie studentom zasad funkcjonowania hotelu. Umożliwia zdobycie wiedzy z zakresu kategoryzacji bazy hotelowej, obsługą gości w hotelu, nowoczesnego zarządzania hotelem i inną bazą noclegową, działalności usługowej i handlowej hotelu, itp.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu funkcjonowania hotelu

Zakres tematyczny

Wykłady

  • Zarys hotelarstwa w Polsce i na świecie
  • Podstawowa terminologia związana z hotelarstwem
  • Wzajemne relacje między turystyką, hotelarstwem a gastronomią
  • Rynek usług hotelarskich
  • Rodzaje przedsiębiorstw hotelarskich
  • Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich
  • Łańcuchy, systemy i sieci hotelowe
  • Mierniki charakteryzujące hotelarstwo
  • Organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce
  • Kierunki rozwoju współczesnego hotelarstwa

Ćwiczenia

  • Części składowe współczesnego hotelu
  • Personel hotelowy
  • Zasady prowadzenia działalności gastronomicznej w hotelarstwie
  • Standardy obsługi i techniki pracy w hotelu
  • Obsługa osób niepełnosprawnych w hotelarstwie
  • Obsługa konferencji
  • Pion rekreacyjny, sportowy, zdrowotny w działalności współczesnego obiektu hotelarskiego
  • Internet w hotelarstwie

Metody kształcenia

Wykłady problemowe, prezentacje, metoda przypadków, dyskusje dydaktyczne,

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ocena końcowa jest średnią ocen z egzaminu (50%) i ćwiczeń (50%)

Literatura podstawowa

A. Panasiuk, D. Szostak, Hotelarstwo. Usługi-ekspolatacja-zarządzanie, Wyd. PWN, Warszawa 2009.

W. Alejziak, T. Marciniec, Międzynarodowe organizacje turystyczne, Wydawnictwo F.H-U Albis, Kraków 2003.

E. Wszędybył, S. Borkowski, Jakość i efektywność usług hotelarskich, Wyd. Nauk PWN, Warszawa 2007.

M. Milewska, B. Włodarczyk, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, Wyd. PWE, Warszawa 2015.

Literatura uzupełniająca

J. Sala,  Formy współczesnego hotelarstwa, Wyd. Nauk UE Kraków, Kraków 2008.

Z. Błądek, T. Tulibacki, Dzieje krajowego hotelarstwa – od zajazd do współczesności, Wydawnictwo Albus, Poznań 2003.

M. Turkowski, Marketing usług hotelarskich, Wyd.  PWE, Warszawa 2003.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Zbigniew Świątkowski (ostatnia modyfikacja: 19-04-2020 17:06)