SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Pro-quality design - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Pro-quality design
Kod przedmiotu 06.9-WM-ZiIP-IJ-ANG-D-21_20
Wydział Wydział Mechaniczny
Kierunek Management and Production Engineering
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra inżyniera
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
  • dr inż. Tadeusz Szmigielski
  • dr inż. Julian Jakubowski, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Projekt 45 3 27 1,8 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

The aim of the course is to familiarise students with designing methods for quality, in the life cycle of the product, ways to identify factors that have the strongest impact on the quality of the product or process and use them in designing a product or process resistant to interference, which may reduce quality, ensure the achievement of quality as the best design quality and quality control of the product during production and operation.

Wymagania wstępne

Production techniques, mathematical statistics, basics of designing

Zakres tematyczny

Structure of the design process. Designing methods for quality. Experimental methods in product and in the design process (Shainin method, Taguchi method). Analysis of causes and effects of defects (FMEA). Analysis of the Fault Tree (FTA). QFD method. Designing quality in terms of Deming's model. The cycle of project quality improvement. The quality of the design process. Control methods including statistical control techniques.  Statistical acceptance control. Statistical process control. Methods of teamwork: brainstorming, the incompetence method, the 'for and against' method, quality circles. Selected techniques supporting quality: 8D Report, 5S Method, the ‘5-Why’ Method. The concept of technology, criteria and principles for the selection of the optimal technological process. Requirements to be met in the product design process, in order to achieve producibility of the structure. Current development trends in manufacturing techniques with particular emphasis on factors affecting a reduction in production costs (reduction of energy consumption and consumption of materials, automation) while simultaneously improving the quality of products.

As part of the project, the following issues are developed:

-   designing assumptions for a machine part or sub-assembly, taking into account the conditions of use,

-   development of a detailed, teamwork plan based on seven steps,

Selection of adequate designing methods for quality for the selected product.

Metody kształcenia

Project: seminar consultations, teamwork and working with a source document

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Lecture- the condition for passing the lecture part is to obtain a positive grade from the test, covering verification of a knowledge of the basic issues. The student will have 5 questions, regarding the subject matter. The exam grade consists of marks from 5 exam questions. An average grade of 5 questions is entered.

Project - the condition for passing the project is obtaining a positive assessment of the project, submitted electronically, as well as substantive justification of the solutions adopted. The assessment is based on the skills assessment component related to the implementation of the project tasks.  

Passing the course: The final mark for passing the subject is the arithmetical average of grades for individual classes.

Literatura podstawowa

  1. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. PWN, Warszawa 2008.
  2. Dietrich E., Schulze A.: Metody statystyczne w kwalifikacji środków pomiarowych maszyn i  procesów produkcyjnych, Notika System, Warszawa 2000.
  3. Grudowski P.: Projektowanie, nadzorowanie i doskonalenie systemu jakości. Wyd. ODiDK, Gdańsk 2010.
  4. Grzenkowicz N., i inni: Zarządzanie jakością – metody i instrumenty controllingu jakości. Wyd. Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2009.
  5. Sałaciński T.: SPC Statystyczne sterowanie procesami produkcji. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2009.
  6. Łańcucki J. (red): Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie. Wyd. TNOiK, Bydgoszcz 1997.
  7. Skarbiński M., Skarbiński J.: Technologiczność konstrukcji maszyn, WNT, Warszawa 1987.
  8. Sęp J., Perłowski R., Pacana A.: Techniki wspomagania zarządzania jakością. Wyd. Pol. Rzeszowskiej, Rzeszów 2006.
  9. Juran J.M., Gryna F.M.:Jakość. Projektowanie i analiza. WNT, Warszawa 1974.

Literatura uzupełniająca

  1. Kidlarski E.: Jakość wyrobów, PWN, Warszawa 1988.
  2. Miracki W.: Koszty przygotowania produkcji, PWE, Warszawa 1985.
  3. Crum L.W.: Analiza wartości, PWE, Warszawa 1973.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Julian Jakubowski, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 26-04-2020 12:03)