SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Prawo żywnościowe - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Prawo żywnościowe
Kod przedmiotu POD pż
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 1
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Żaklina Skrenty
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 7
(w tym jako e-learning)
0,47
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Wprowadzenie studentów do prawa żywnościowego – zasad, źródeł prawa oraz podstawowych definicji; międzynarodowego oraz europejskiego prawa żywnościowego; urzędowej kontroli żywności; odpowiedzialności za produkt żywnościowy; warunków zdrowotnych nowej żywności; GMO; produktów regionalnych i tradycyjnych.

Wymagania wstępne

brak

Zakres tematyczny

1.       Zagadnienia wprowadzające: pojęcie i przedmiot prawa żywnościowego; zasady prawa żywnościowego; źródła prawa żywnościowego; definicja prawna żywności (środka spożywczego)

2.       Międzynarodowe i europejskie prawo żywnościowe: źródła międzynarodowego i europejskiego prawa żywnościowego; Wspólna Polityki Rolnej UE a prawo żywnościowe, wpływ organizacji międzynarodowych na kształtowanie prawa żywnościowego, prawo do wyżywienia jako prawo człowieka

3.       Urzędowe kontrole żywności: organy właściwie w sprawach kontroli żywności, tryb postępowania w sprawach kontroli żywności

4.       Odpowiedzialność za produkt żywnościowy: reżimy odpowiedzialności za produkt w świetle prawa cywilnego; odpowiedzialność administracyjno-prawna oraz prawno-karna za produkt żywnościowy

5.       Warunki zdrowotne nowej żywności oraz GMO: pojęcie nowej żywności oraz GMO; prawne aspekty GMO.

6.       Produkty regionalne i tradycyjne: pojęcie i kategorie produktów regionalnych i tradycyjnych; postępowanie w sprawie udzielenia ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.

Metody kształcenia

* metody podające:

-        wykład konwersatoryjny

* metody poszukujące:

-        studium przypadku – rozwiązywanie problemów prawnych (kazusów), w oparciu o konkretne stany faktyczne.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • sprawdzanie obecności na zajęciach,
  • test jednokrotnego wyboru

Sposób zaliczenia: Zaliczenie z oceną  na podstawie sprawdzianu wiedzy (pisemny sprawdzian).

Literatura podstawowa

1.       Oleszko A., Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Kraków 2010

2.       Taczanowski M., Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w UE, Warszawa 2009

3.       Taczanowski M., Prawo żywnościowe, Warszawa 2017

4.       Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007

5.       Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007

Literatura uzupełniająca

1.       Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2019r. poz. 1252 ze zm.)

2.       Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. z 2019r. poz. 2178 ze zm.)

3.       Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz. U. z 2019r. poz. 824 ze zm.)

4.       Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1 ze zm.)

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 24-04-2020 13:23)