SylabUZ
Wydział Nauk Biologicznych
semestr zimowy 2020/2021
Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia - podyplomowe
Zarys chorób dietozależnych
Zarys chorób dietozależnych - opis przedmiotu
Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu
Zarys chorób dietozależnych
Kod przedmiotu
POD zch
Wydział
Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek
Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil
ogólnoakademicki
Rodzaj studiów
podyplomowe
Semestr rozpoczęcia
semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr
1
Liczba punktów ECTS do zdobycia
3
Typ przedmiotu
obowiązkowy
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
dr inż. Bogna Latacz
dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Wykład
-
-
10 (w tym jako e-learning)
0,67 (w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Cel przedmiotu
Zapoznanie się z symptomami wybranych chorób dietozależnych oraz podstawowymi metodami ich diagnostyki.
Wymagania wstępne
Zapisz zmiany
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii
Zakres tematyczny
1. Podział chorób dietozależnych
2. Alergie pokarmowe
4. Wybrane choroby nowotworowe
5. Wybrane choroby jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit
6. Otyłość
7. Choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze)
8. Cukrzyca typu I i cukrzyca typu II
9 Osteoporoza i choroby tarczycy
10. Wybrane choroby wątroby, trzustki i nerek
11. Zaliczenie (kolokwium)
Metody kształcenia
Metody podające:
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
Zaliczenie na podstawie:
pozytywnej oceny z pisemnego sprawdzianu wiedzy (kolokwium zaliczeniowe),
pisemnej praca semestralna,
sprawdzanie obecności w trakcie zajęć.
Literatura podstawowa
Gajewski P., Szczeklik A. Interna,Wyd. MP 2018
Traczyk W.Z.: Fizjologia człowieka w zarysie PZWL 2006.
Januszewicz A., Januszewicz W., Szczepańska-Sadowska E., Sznajderman M.: Nadciśnienie tętnicze. Medycyna Praktyczna, Kraków 2007
Bąk-Romaniszyn A. i inni: Choroby społeczne i cywilizacyjne - wybrane zagadnienia, Łódź: Uniwersytet Medyczny, 2013
Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L.: Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie, PZWL 2007
Laughin A.: Cukrzyca. Nowe spojrzenie na leczenie, wyd. Astrum, 2014
Galler C.: Choroby serca i układu krążenia, PZWL 2011
Kushner R.F., Lawrance V., Kumar S.: Otyłość. Praktyczny podręcznik kliniczny, Wyd. Medipage, Warszawa 2017
Durajski Ł.: Alergie. Fakty i Mity, PZWL 2020
Jassem J., Krzakowski M.: Nowotwory układu pokarmowego, Wyd. Via Medica, Gdańska 2019
Żywienie i nowotwory, materiały konferencyjne, Wydział V Nauk Medycznych. Polskiej Akademii Nauk, Olsztyn 2018, [http://ptnz.sggw.pl/wp-content/uploads/2018/05/Materialy_konferencyjne_Zywienie_i_nowotwory.pdf]
Literatura uzupełniająca
Michalik A., Ramotowski W.: Anatomia i fizjologia człowieka PZWL 2006
Osiński W.: Nadwaga i otyłość, PZWL 2017
Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego -wskazane przez wykładowcę
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr inż. Anna Gawrońska (ostatnia modyfikacja: 25-04-2020 20:59)