SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zarządzanie przedsiębiorstwem |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZiIP-P-10_19 |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zrozumienie znaczenia zarządzania w przedsiębiorstwie oraz poznanie podstawowych narzędzi, technik i problemów zarządzania. Wykształcenie praktycznych umiejętności w zakresie planowania, organizowania, koordynowania oraz kontrolowania pracy w przedsiębiorstwach.
Przygotowanie ogólne. Podstawy ekonomii.
Definicje i rodzaje przedsiębiorstw, formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstwa, systematyka przedsiębiorstw. Charakterystyka struktury organizacyjnej przedsiębiorstw.
Misja i strategia firmy. Charakterystyka zarządzania w przedsiębiorstwie na poziomie strategicznym taktycznym i operacyjnym.
Przedsiębiorstwo oparte na wiedzy, pracownicy wiedzy. Zarządzanie wiedzą. Metody wyznaczania wartości kapitału intelektualnego.
Charakterystyka innowacyjnych przedsiębiorstw i metod zarządzania innowacjami.
Przywództwo - kierownicy i liderzy: rola, umiejętności i kompetencje. Komunikacja w firmie.
Rozwiązywanie problemów organizacyjnych. Modele decyzyjne.
Zarządzanie zasobami ludzkimi: dobór pracowników w przedsiębiorstwie, proces rekrutacji i selekcji. Wartościowanie stanowisk pracy.
Zarządzanie zasobami ludzkimi: narzędzia i metody motywowania poszczególnych grup pracowników, rozwój pracowników.
Zarządzanie produkcją i zaopatrzeniem: rozwój produktów, procesy produkcyjne, rozwój funkcji zakupowej, organizacja zaopatrzenia, strategie zakupowe.
Wstęp do controllingu w przedsiębiorstwie: ocena pracowników, ocena funkcjonowania przedsiębiorstwa. Wykorzystanie arkuszy kalkulacyjnych w biznesie.
Wskaźniki KPI. Zrównoważona karta wyników.
Wykład konwencjonalny.
Ćwiczenia: zadania problemowe, prezentacje oraz analizy przypadków; praca w grupach i indywidualna.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład - sprawdzian w formie pisemnej, realizowany na koniec semestru.
Ćwiczenia – ocena końcowa ze sprawdzianu pisemnego.
Ocena końcowa = 50 % oceny zaliczenia z formy zajęć wykład + 50 % oceny zaliczenia z formy zajęć ćwiczenia.
Michalski, E., Zarządzanie przedsiębiorstwem, PWN, 2013.
Patalas-Maliszewska, J., Managing Knowledge Workers - Value Assesment, Methods, and Application tools, Springer Verlag, 2013
Zmodyfikowane przez dr inż. Małgorzata Śliwa (ostatnia modyfikacja: 20-04-2020 21:19)