SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biochemia żywności i żywienia |
Kod przedmiotu | 13.6-WB-BTD-BioAn-S19 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biologia / Biologia molekularna |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie wiedzy z biochemii żywności i żywienia umożliwiającej zrozumienie mechanizmów przemian metabolicznych zachodzących w organizmach, a także przemian biochemicznych zachodzących w trakcie obróbki i przechowywania żywności. Poznanie biochemicznych podstaw procesów trawienia i wchłaniania spożywanego pożywienia. Nabycie umiejętności oceny skutków biologicznych genetycznie uwarunkowanych procesów metabolicznych. Poznanie metabolizmu wyspecjalizowanych narządów i tkanek roślinnych i zwierzęcych będących źródłem żywności. Przekazanie wiedzy na temat roli pożywienia i składników pokarmowych w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych człowieka. Uzyskanie podstawowych umiejętności planowania żywienia stosownie do potrzeb organizmu człowieka. Zapoznanie z zasadami racjonalnego odżywiania, skutkami nieprawidłowego odżywiania i profilaktyką chorób metabolicznych i dietozależnych. Dostarczenie wiedzy z zakresu zastosowania metod biologii molekularnej i biotechnologii w produkcji i analizie żywności.
Student powinien mieć podstawową wiedzę z zakresu biochemii, biologii komórki, mikrobiologii, immunologii i biologii molekularnej.
Podział, rola i funkcje makro- i mikroskładników pokarmowych, trawienie, wchłanianie, przemiany pośrednie, normy żywienia i główne źródła w pożywieniu. Przemiana materii i energii u człowieka. Podstawowe przemiany białek, tłuszczów, cukrów w czasie przechowywania i przetwarzania żywności. Mechanizmy wchłaniania, transportu i utrzymania homeostazy witamin i składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, chrom, magnez, selen). Aminy biogenne. Technologia wybranych biopreparatów i ich zastosowanie w technologii żywności. Metody biotechnologiczne stosowane w produkcji żywności. Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności. Procesy fermentacyjne węglowodanów. Enzymy proteolityczne. Fermentacje aminokwasowe. Oddziaływanie prozdrowotne wybranych substancji bioaktywnych. Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jako źródło składników o działaniu immunomodulującym. Prebiotyki, probiotyki i ich znaczenie żywieniowe. Funkcje żywności ekologicznej i funkcjonalnej w modelu prawidłowego żywienia człowieka. Wyjaśnienie znaczenia poszczególnych składników pokarmowych w etiologii, jak i w przebiegu leczenia wybranych chorób. Podłoże molekularne i diagnostyka wybranych chorób metabolicznych i dietozależnych. Wykorzystanie metod biologii molekularnej w monitorowaniu mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności i identyfikacji zafałszowań żywności.
Wykład z prezentacją audiowizualną
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykłady: ocena z egzaminu pisemnego.
Warunek uzyskania zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie co najmniej 51% punktów z egzaminu.
Wybrane artykuły z bieżącego piśmiennictwa naukowego
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Dżamila Bogusławska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 25-04-2020 13:11)