SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biochemia 1 |
Kod przedmiotu | 13.6-WB-BiolP-Bioch 1-L-S14_genMGKTI |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 7 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 45 | 3 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie i zrozumienie chemicznych podstaw budowy i funkcji organizmu.
Wiedza z zakresu chemii nieorganicznej i organicznej oraz biofizyki.
Wykłady Biochemia - wyjaśnienie pojęć i zakresu tematycznego. Aminokwasy i białka. Wiązanie peptydowe. Białka - budowa, klasyfikacja, złożoność i różnorodność strukturalna i funkcjonalna. Parametry charakteryzujące właściwości białek. Enzymy - podstawy funkcji. Elementy kinetyki reakcji enzymatycznej. Kwasy nukleinowe - budowa, różnorodność, funkcja, biosynteza. Kod genetyczny. Biosynteza białek. Elementy biologii molekularnej. Cukry - struktura i funkcja w organizmie. Lipidy - złożoność, klasyfikacja. Witaminy - charakterystyka i podział witamin. Roztwory - obliczenia. Przeliczanie stężeń. Wirowanie, wysalanie i dializa. Techniki chromatograficzne. Elektroforeza. Podstawy spektrofotometrii. Proteomika. Korzystanie z podstawowych internetowych baz danych takich jak: NCBI, Expasy itp.
Laboratorium Omówienie zasad dotyczących przygotowywania odczynników biochemicznych. Obliczenia biochemiczne. Analiza jakościowa węglowodanów. Badanie właściwości fizycznych i chemicznych skrobi. Właściwości redukujące cukrów. Identyfikacja nieznanego cukru. Analiza ilościowa cukrów. Jodometryczne oznaczanie glukozy. Hydroliza kwasowa skrobi. Analiza jakościowa tłuszczów właściwych. Wykrywanie cholesterolu i nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach jadalnych. Reakcja zmydlania tłuszczów właściwych. Analiza ilościowa tłuszczów właściwych. Liczby: zmydlania, kwasowa, jodowa i estrowa. Funkcja biologiczna i budowa chemiczna witamin. Postacie aktywne witamin. Ilościowe oznaczanie kwasu askorbinowego w niektórych surowcach naturalnych. Reakcje charakterystyczne aminokwasów. Reakcje charakterystyczne dla wybranych aminokwasów. Analiza jakościowa białek. Właściwości białek w roztworze. Wysalanie i denaturacja białek. Analiza ilościowa białek. Analiza spektrofotometryczna. Czynniki wpływające na prędkość reakcji enzymatycznej. Inhibicja. Oznaczanie aktywności wybranych enzymów. Wykrywanie enzymów w materiale biologicznym. Kwasowa hydroliza kwasów nukleinowych. Izolacja DNA i RNA. Analiza jakościowa i ilościowa kwasów nukleinowych. Elektroforeza DNA w żelu agarozowym.
Wykłady - metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, przykłady rozwiązywania problemów
Laboratorium - metoda podająca: pogadanka na temat stosowanych metod analitycznych, Analiza wyników doświadczeń - metoda praktyczna : laboratoryjna, praca analityczna z wykorzystaniem wybranych metod biochemicznych.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnego wyniku z pisemnego egzaminu trwającego 60 minut.. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów, na które składać się muszą punkty za wszystkie pytania.
Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium,w tym kolokwiów pisemnych (ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów), sprawozdań laboratoryjnych i zaliczenia umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
1. Berg, J.M, Tymoczko, J.L. , Stryer, L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, wydanie VI zmienione.
2. Berg J. M., Tymoczko J. L., Stryer L.: Biochemia. Krótki kurs. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013.
1. P. Kafarski & B. Lejczak, Chemia bioorganiczna, PWN, Warszawa, 1994.
2. J. Staniec, A. Bojarska Ćwiczenia z biochemii dla studentów biologii, Wydaw. Naukowe AP, Kraków, 2001
3. L. Kłyszejko-Stefanowicz Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 2018.
4. A. Zgirski, R. Gondko Obliczenia biochemiczne , PWN, Warszawa, 2010
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Aleksander Sikorski (ostatnia modyfikacja: 29-04-2020 00:00)