SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy chromatograficznej |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-Pr_śr-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia ogólna |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z zagadnieniami pobierania i przygotowania próbek środowiskowych do dalszych etapów analizy chemicznej.
Zapoznanie z nowoczesnymi technikami separacyjnymi.
Ukończone kursy: chemii ogólnej, chemii organicznej oraz chemii fizycznej. Znajomość podstawowych zagadnień dotyczących wymiany masy między fazami, równowag chemicznych, procesu podziału między dwie fazy, procesu adsorpcji, teorii wiązań chemicznych.
Wykład: Przygotowanie próbek do analizy chromatograficznej – próbki gazowe, próbki ciekłe (ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz, ciecz-gaz, ciecz-ciało stałe), mikroekstrakcja (techniki SPE i SPME). Techniki pobierania próbek. Rozdrabnianie i mielenie. Wilgoć w próbkach. Rozkładanie i rozpuszczanie próbek. Kryteria wyboru metody analitycznej. Zakresy stężeń oznaczanych składników we współczesnej analityce. Cel wzbogacania próbek. Próbka reprezentatywna. Problemy analizy śladowej. Wpływ matrycy na przygotowanie próbek. Specjacja i frakcjonowanie. Certyfikowane materiały odniesienia. Aparatura stosowana w chromatografii.
Laboratorium: Porównanie sposobów przygotowania próbek przed pomiarem chromatograficznym. Rodzaje kolumienek sorpcyjnych i metody ich kondycjonowania. Ekstrakcja i zagęszczanie wybranych próbek metodą klasyczną oraz za pomocą ekstrakcji do fazy stałej (SPE). Wydzielenie frakcji polifenolowej z próbek roślinnych. Wpływ warunków ekstrakcji na zawartość flawonoidów w produktach roślinnych. Zapoznanie z budową chromatografu cieczowego, sposobem kontroli i wymiany części eksploatacyjnych. Obsługa programu sterującego chromatografem cieczowym, możliwości kontroli pomiarów i interpretacji uzyskanych wyników.
<!--EndFragment-->
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem sprzętu laboratorium chemicznego).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: ocena ze sprawdzianu w formie pisemnej, do której Student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych. Sprawdzian trwający 60 minut zawiera 4 zagadnienia. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie min. 50% możliwych do zdobycia punktów.
Laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie oceny z kolokwium pisemnego (uzyskanie min. 50% możliwych do zdobycia punktów) oraz oceny wystawionej ze sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych (jedna ocena, będąca średnią arytmetyczna ocen cząstkowych ze sprawozdań). Ocena końcowa z laboratorium to średnia arytmetyczna oceny uzyskanej z kolokwium oraz oceny za sprawozdania.
Ocena końcowa przedmiotu to średnia arytmetyczna ocen końcowych z wykładu i laboratorium.
[1] Namieśnik J., Jamrógiewicz Z., Pilarczyk M., Torres L. Przygotowanie próbek środowiskowych do analiz. WNT. Warszawa, 2000.
[2] Witkiewicz Z. Podstawy chromatografii. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.
[3] Barałkiewicz D., Bulska E. (red.). Specjacja chemiczna. Problemy i możliwości. Wydawnictwo Malamut. Warszawa, 2009.
[1] Voelkel A., Wasiak W. (red.). Chromatografia w praktyce. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej. Poznań, 2011.
Zmodyfikowane przez dr inż. Iwona Sergiel (ostatnia modyfikacja: 05-05-2020 15:07)