SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Analizy enzymatyczne i procesowe - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Analizy enzymatyczne i procesowe
Kod przedmiotu 13.9-WB-BTD-An_enz-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia ogólna
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Andrzej Kasperski, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Poznanie zaawansowanych metod stosowanych w analizach enzymatycznych i procesowych.

Wymagania wstępne

Zaliczony przedmiot Programowanie obiektowe w biotechnologii.

Zakres tematyczny

Laboratorium

Zaawansowane analizy procesów tlenowych namnażania biomasy i procesów enzymatycznych. Analizy enzymów niebiałkowych i sztucznych oraz centrów aktywnych enzymów. Zaawansowane analizy testów enzymatycznych.

Metody kształcenia

Laboratorium - samodzielna praca przy komputerze. Przerabiany materiał według instrukcji przekazanych przez prowadzącego zajęcia. Dyskusje prowadzące do pogłębienia wiedzy i lepszego zrozumienia przerabianego materiału.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium – ocena na podstawie wykonanego opracowania zawierającego:
a) zaawansowane analizy wybranego procesu tlenowego namnażania biomasy i procesu enzymatycznego,
b) analizy enzymów niebiałkowych i sztucznych,
c) analizy centrów aktywnych enzymów,
d) zaawansowane analizy wirtualnego testu enzymatycznego.

Literatura podstawowa

1. Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, Wydawnictwo WNT, 2012.

2. Berg J.M, Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005.

3. Murray R.K., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera, Ilustrowana, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008.

4. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, Wydawnictwo PWN, 2011.

Literatura uzupełniająca

Chmiel A., Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Wydawnictwo PWN, 2006.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Andrzej Kasperski, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2020 09:46)