SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Bioinżynieria genetyczna - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Bioinżynieria genetyczna
Kod przedmiotu 13.0-WB-BTD-BioG-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia żywności
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 2
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zdobycie  wiedzy z zakresu klonowania molekularnego, transformacji genetycznej, manipulacji potranskrypcyjnymi etapami  ekspresji genów, co pozwoli  na zrozumienie znaczenia biotechnologii i inżynierii genetycznej jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie  genetyki i biotechnologii roślin i zwierząt

 

Zakres tematyczny

Wykłady:

  • Podstawy  inżynierii genetycznej
  • Klonowanie molekularne
  • Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych
  • Transformacja genetyczna roślin
  • Korzyści i zagrożenia wynikające z produkcji żywności modyfikowanej  genetycznie
  • Wpływ GMO na środowisko naturalne człowieka i bioróżnorodność

Zajęcia laboratoryjne: Molekularne techniki analizy GMO; Technika izolacji DNA roślinnego; Technika PCR w analizie GMO

 

Metody kształcenia

Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych

Wykłady problemowe, Praktyczna praca laboratoryjna

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych

Obecność na zajęciach

Zaliczenie pisemne  treści wykładowych. 

Ocena pozytywna przy uzyskaniu minimum 51% wyczerpujących informacji.

Literatura podstawowa

  1. TA Brown (red)Genomy. Nowe wydanie (2016). PWN  Warszawa.
  2. Buchowicz J. Biotechnologia molekularna (2010). PWN Warszawa.
  3. Malepszy S. (red.) Biotechnologia roślin  (2018). PWN Warszawa

Literatura uzupełniająca

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 20-05-2020 12:25)