SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Biotechnologia produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Biotechnologia produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego
Kod przedmiotu 13.4-WB-BTD-BT_Od-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia żywności
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Jarosław Kliks
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem nauczania jest zapoznanie studentów z metodami przetwarzania odpadów przemysłu spożywczego, wykorzystaniem enzymów oraz drobnoustrojów do prowadzenia procesów biotechnologicznych takich jak hydroliza, oczyszczanie oraz biokonwersja związków chemicznych. Student po kursie biotechnologii produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego potrafi prawidłowo dobierać rodzaje operacji technologicznych do zamierzonego efektu końcowego przetwarzania.

Wymagania wstępne

Podstawy chemii żywności, analizy żywności, ogólna technologia żywności.

Zakres tematyczny

Przedmiotem nauczania jest potencjalne wykorzystanie najbardziej powszechnych produktów odpadowych przemysłu spożywczego. Przetwarzanie odpadów w kierunku produkcji etanolu, odzyskiwania wybranych związków chemicznych, wykorzystania drobnoustrojów w procesach przetwarzania odpadów.

Laboratorium :

  1. Wprowadzenie do technologii przetwarzania odpadów przemysłu spożywczego
  2. Hydroliza w przemyśle spożywczym
  3. Ekstrakcja i techniki zagęszczania w przemyśle spożywczym
  4. Wykorzystanie drobnoustrojów do fermentacji produktów odpadowych przemysłu spożywczego
  5. Odzyskiwanie lotnych związków aromatycznych z produktów odpadowych przemysłu spożywczego
  6. Zagospodarowanie odpadów z owoców i warzyw

Metody kształcenia

  • Metody podające:
    • Wykład problemowy.
  • Metody poszukujące:
    • Ćwiczenia laboratoryjne,
    • Ćwiczenia obliczeniowe.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie na ocenę pozytywną wszystkich poniższych form:

  • sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru
  • prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych
  • testy końcowy/ zaliczeniowy

Literatura podstawowa

  1. Baran St. i in. Przyrodnicze wykorzystanie odpadów. Podstawy teoretyczne i praktyczne. PWRiL Warszawa. 2011.
  2. Król M.: Enzymy w przemyśle spożywczym, Journal of NutriLife, 2014, 04.
  3. Borowski, G. (2009). Produkty odpadowe jako surowce wtórne. Inżynieria ekologiczna, 85-95.

Literatura uzupełniająca

  1. Ledakowicz S., Liliana Krzystek L., "Wykorzystanie fermentacji metanowej w utylizacji odpadów przemysłu rolno-spożywczego." Biotechnologia 3.70 (2005): 165-183.
  2. Pijanowski, E., Dłużewski, M., Dłużewska, A., Jarczyk, A.. Ogólna technologia żywności. WN-T. Warszawa. ISBN 83-204-2889-0, 1994.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 27-04-2020 22:24)