SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Organizacja i zarządzanie jakością w biotechnologii żywności - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Organizacja i zarządzanie jakością w biotechnologii żywności
Kod przedmiotu 13.4-WB-BTD-OiZBŻ-S18
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia żywności
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 3
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 20 1,33 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w organizacji i zarządzaniu jakością w biotechnologii, z uwzględnieniem zarządzania wiedzą, rozwojem innowacyjności oraz personalizacji w systemach zarządzania jakością.  

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza z zakresu zarządzania jakością oraz ekonomii i marketingu.

Zakres tematyczny

Problematyka zarządzania jakością we współczesnej, innowacyjnej organizacji o charakterze biotechnologicznym. Transfer wiedzy i innowacyjnych technologii, zarządzanie wiedzą, zarządzanie zasobami ludzkimi. Kompleksowe zarządzanie jakością w ujęciu procesowym. Wybrane metody i narzędzia w zarządzaniu jakością w procesach biotechnologicznych oraz laboratoriach badawczo-rozwojowych. Wykorzystywanie rozwiązań normatywnych w zakresie zarządzania i zintegrowanych systemów zarządzania. Wykorzystanie narzędzi Lean Management i Lean Manufacturing w optymalizacji procesów biotechnologicznych. 

Metody kształcenia

Wykład multimedialny połączony z dyskusją.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie testu końcowego.

Literatura podstawowa

1. Hamrol A. ,Mantura W. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka.  PWN, Warszawa, 2012.

2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i   praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa, 2010.

3. Łunarski J. Zarzadzanie jakością. Standardy i zasady. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008.

4. Molenda M., Hąbek P., Szczęśniak B. Zarządzanie jakością w organizacji. Wybrane zagadnienia. Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2016.

5. Prahalad C.K., Krishnan M.S. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN, Warszawa, 2010.

Literatura uzupełniająca

1. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009.

2. Czasopisma:

- Nowoczesne Zarządzanie;

- Organizacja i Kierowanie;

- Marketing i zarządzanie.

Uwagi

W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością oraz narzędzi i metod zgodnych z filozofią szczupłego zarządzania (Lean). Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości" oraz "Lean Manufacturing" w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.


Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 22-05-2020 14:32)