SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Techniki mikroskopowe |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-T_Mi-S19 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
1. Poznanie zasad działania różnych typów mikroskopów oraz możliwości ich wykorzystania w badaniach naukowych;
2. Poznanie wybranych metod przygotowywania preparatów do analizy;
3. Nabywanie umiejętności obserwacji mikroskopowej i analizy obserwowanego obrazu.
1. Charakterystyka różnych typów mikroskopów (optycznego, fluorescencyjnego, konfokalnego, elektronowego).
2. Możliwości wykorzystania mikroskopii w badaniach biotechnologicznych
3. Zasady przygotowania preparatów mikroskopowych.
Metody eksponujące - pokaz
Metody praktyczne – obserwacja, analiza obrazu, przygotowywanie preparatów
Wyjście studyjne do pracowni mikroskopii
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
obecność na zajęciach,
zaliczone pisemne sprawozdanie z wizyty studyjnej w pracowni mikroskopii
uzyskanie pozytywnej oceny z testu (do zaliczenia konieczna prawidłowa odpowiedź na 60% pytań)
Bagiński S. 1969: Technika mikroskopowa. PWN, W-wa,
Litwin Jan A. 1999: Podstawy technik mikroskopowych. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków
Pluta M. 1982: Mikroskopia optyczna. PWN, Warszawa
Zmodyfikowane przez dr Elżbieta Roland (ostatnia modyfikacja: 05-05-2020 11:35)