SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie osób starszych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie osób starszych
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-ŻOS
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia w wieku powyżej 65 lat. Przedstawienie roli żywienia w systemie ochrony zdrowia społecznego oraz zasad nowoczesnego leczenia żywieniowego. Omówienie znaczenia badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego w starzeniu się. Przygotowanie studenta kierunku wychowanie fizyczne do roli promotora zasad prozdrowotnego stylu życia.

Wymagania wstępne

Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz rozwoju człowieka.

Zakres tematyczny

Podstawy żywienia osób starszych. Zmiany zachodzące w układach i narządach ze szczególnym uwzględnieniem zmian dotyczących funkcjonowania układu pokarmowego w okresie starzenia się organizmu. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej osób starszych, zasady prawidłowego żywienia osób po 65 roku życia. Rola aktywności fizycznej i diety w prewencji nadwagi i otyłości, zalecenia dotyczące aktywizacji ruchowej seniorów. Ocena stanu odżywienia z wykorzystaniem badań przesiewowych, wywiad żywieniowy, zasady żywienia w niedożywieniu. Żywienie w osteoporozie. Żywienie w biegunce i nietolerancji laktozy. Żywienie w zaparciach i chorobie uchyłkowej jelita grubego. Strategie żywieniowe w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych (dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta MIND). Obliczanie zapotrzebowania energetycznego organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla osób powyżej 65 roku życia, obliczanie podstawowej przemiany materii i dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych i nieaktywnych fizycznie. Obliczanie kaloryczności i zawartości składników pokarmowych w produktach i posiłkach z wykorzystaniem specjalistycznego programu do układania i bilansowania jadłospisów.

Metody kształcenia

Laboratorium: eksperymentalne poprzedzone prelekcją, praca z wykorzystaniem specjalistycznego programu do układania i bilansowania jadłospisów, praca w grupach, analiza i dyskusja na temat uzyskanych wyników doświadczeń, praca projektowa, wywiad żywieniowy itp.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium: Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu przedmiotu. Ocenie podlega: kolokwium sprawdzające wiedzę, prace projektowe, przedstawienie wyników z ułożonego planu żywieniowego w formie sprawozdania. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Literatura podstawowa

  1.  Grzymisławski M, Gawęcki J. (red). Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. Naukowe PWN Warszawa 2012.
  2. Włodarek D, Kozłowska L, Głąbska D. Dietoterapia. Wyd. PZWL Warszawa 2014.
  3. Wykłady z przedmiotu udostępniane studentom na platformie e-learningowej WLNZ.
  4. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/

 

Literatura uzupełniająca

  1. Ożga E, Małgorzewicz S. Ocena stanu odżywienia osób starszych. Geriatria 2013; 7: 98-103 http://akademiamedycyny.pl/geriatria/archiwum/201302_geriatria_ocenaStanu.pdf
  2. Gronowska-Senger A. (red.) Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia. Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. http://www.knozc.pan.pl/images/Przewodnik_metodyczny_calosc.pdf
  3. Czasopisma z zakresu nauki o żywności i żywieniu dostępne przez Bibliotekę Uniwersytecką: Food & Nutrition Research, Clinical Nutrition, Better Nutrition for Todey’s Living i in.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 30-04-2020 21:13)