SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie w sporcie i rekreacji |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-ŻSiR |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka oraz zasad profilaktyki żywieniowej w odniesieniu do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia osób aktywnych fizycznie.
Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych i prezentacji efektów obserwacji naukowych.
Zalecenia w zakresie prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze). Białka, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne i witaminy w dietetyce sportowej i rekreacji. Strategie żywieniowe w dietetyce sportowej. Korekta masy ciała u sportowców. Nawadnianie w sporcie i rekreacji. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (optymalizacja źródeł energii w diecie, normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego dla osób aktywnych fizycznie), ocena podstawowej przemiany materii. Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia. Zalecenia IŻŻ. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej w/s żywienia sportowców. Stanowisko MKOl dot. stosowana suplementów diety i żywności funkcjonalnej w sporcie.
Wykłady metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych.
Laboratorium metoda podająca: pogadanka i dyskusja problemowa, metoda praktyczna : ocena jadłospisu sportowców, przygotowanie wytycznych dietetycznych wybranych dyscyplinach sportowych i grupach wiekowych, praca w grupach, przygotowanie sprawozdań
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: warunkiem zaliczenia jest aktywne uczestnictwo w zajęciach, zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów (do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 51% punktów.
Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach; uzyskanie oceny pozytywnej za przygotowanie sprawozdań. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie minimum 51% punktów.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 30-04-2020 20:43)