SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie w profilaktyce chorób niezakaźnych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie w profilaktyce chorób niezakaźnych
Kod przedmiotu 16.1-WL-WFD-ŻPCHN
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Wychowanie fizyczne / nauczycielska
Profil praktyczny
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 3
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. n. med. Agata Matejuk, prof. UZ
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Laboratorium 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

1. Wskazanie i zapoznanie ze współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka.

2. Przedstawienie czynników ryzyka żywieniowo zależnych chorób cywilizacyjnych

2. Zapoznanie z zasadami prewencji wtórnej chorób niezakaźnych, ze szczególnym uwzględnieniem leczenia dietą.

3. Wyjaśnienie związków pomiędzy żywieniem a wskaźnikami stanu zdrowia, czynnikami ryzyka rozwoju choroby i występowaniem chorób.

Wymagania wstępne

Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.

Zakres tematyczny

1. Podstawy patofizjologii najczęściej spotykanych chorób niezakaźnych, rola diety. Zaburzenia przemian węglowodanów, metabolizmu aminokwasów i lipidów.

2. Zdrowa dieta jako element profilaktyki i leczenia chorób cywilizacyjnych

3. Żywienie w cukrzycy

4. Leczenie dietetyczne zaburzeń lipidowych

5. Diety stosowane w profilaktyce i leczeniu otyłości.

6. Dieta a profilaktyka i leczenie nadciśnienia tętniczego oraz innych chorób układu krążenia.

7. Dieta a profilaktyka osteoporozy.

8. Znaczenie diety w profilaktyce onkologicznej.

9. Zespół metaboliczny

10. Integracja metabolizmu: stan sytości, głodu. Zaburzenia odżywiania.

11. Żywienie w profilaktyce innych chorób niezakażnych

Metody kształcenia

1. Prezentacje multimedialne, filmy.

2. Tablica, plansze, makieta piramidy żywienia.

3. Praca w grupach, dyskusja.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Laboratorium: warunkiem zaliczenia jest aktywny udział w zajęciach, umiejętność pracy w grupie, zaliczenie pracy samokształceniowej (projekt-prezentacja) warunkuje dopuszczenie do zaliczenia końcowego.
Wykład: zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów i laboratorium.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

 

Literatura podstawowa

1.      Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2009

2.      Szostak W. B, Cichocka A., Cybulska B. Zdrowa dieta śródziemnomorska. Comes  2009.

3.      Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. PZWL 2008

4.      Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. PZWL 2010.

5.     Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/

Literatura uzupełniająca

1.      Jarosz M. , Kłosiewicz-Latoszek L. Otyłość Zapobieganie i leczenie. Porady lekarzy i dietetyków. PZWL 2009

2.      Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy. PZWL  2007

3.      Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. Cukrzyca, zapobieganie i leczenie. PZWL 2007

4.      Cichocka A., Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L. Zaburzenia lipidowe. PZWL 2014

5.      Jarosz M., Respondek W. Nadciśnienie tętnicze. PZWL 2006.

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 30-04-2020 21:19)