SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Lean Management - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Lean Management
Kod przedmiotu 04.9-WZ-MSPLPD-LM
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Modelowanie i symulacje procesów w logistyce i w produkcji
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr Anna Ludwiczak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład i ćwiczenia - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Nabycie wiedzy z zakresu lean management oraz wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania tej koncepcji w organizacjach produkcyjnych i usługowych.

Wymagania wstępne

-

Zakres tematyczny

Przedstawienie istoty i genezy lean management. Identyfikacja problemów związanych z marnotrawstwem w procesach produkcyjnych oraz w środowisku pozaprodukcyjnym. Omówienie podstawowych narzędzi lean management. Praktyczne zastosowanie metod i narzędzi lean management do eliminowania marnotrawstwa w wybranej organizacji. Słuchacze samodzielnie lub w dwuosobowych zespołach, w oparciu o zdobytą na zajęciach wiedzę, opracowują projekt polegający na identyfikacji i analizie procesu w wybranej przez siebie organizacji, dokonaniu identyfikacji marnotrawstwa oraz zaproponowaniu rozwiązań doskonalących. Zajęcia w formie prezentacji, analizy i dyskusji. 

 

Metody kształcenia

Zajęcia w formie analizy przypadków - case study, dyskusja.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Słuchacze zobowiązani są do uzyskania zaliczenia z ćwiczeń na podstawie prezentacji wykonanego projektu w formie graficznej wraz z pisemnym uzasadnieniem podjętych rozwiązań. W trakcie omawiania projektu odbywa się dyskusja nad zaproponowanymi przez studentów rozwiązaniami. Warunkiem zaliczenia na ocenę ćwiczeń jest pozytywna ocena z zaprezentowanego projektu w formie referatu oraz prezentacji multimedialnej. Wynik oceny projektu stanowić będzie ocenę wiedzy i umiejętności praktycznych studenta związanych z usprawnianiem organizacji z wykorzystaniem szczupłego zarządzania. Na ocenę końcową z ćwiczeń składa się ocena z projektu (70%), obecność na zajęciach (20%) oraz aktywność na zajęciach (10%).
 

 

Literatura podstawowa

1.    Liker J. K.: Droga Toyoty 14 zasad zarządzania wiodącej firmy produkcyjnej świata, Wyd. MT Biznes, Warszawa 2005
2.    Locher D., Lean w biurze i usługach. Przewodnik po zasadach szczupłego zarządzania w środowisku pozaprodukcyjnym, Wyd. MT Biznes, Warszawa 2012.
3.    Antosz K., Pacana A., Stadnicka D., Zielecki W., Lean Manufacturing Doskonalenie produkcji, Wyd. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów 2015.
4.    Woamc J.P. i in.: Maszyna która zmieniła świat. ProdPress com, Wrocław 2008
5.    Woamc J.P. i in.: Lean thinking – szczupłe myślenie. ProdPress com, Wrocław 2008 

Literatura uzupełniająca

1.    Womack J. P., Jones D. T., Odchudzanie firm, Wyd. CIM, Warszawa 2001.
2.    Kirk D. Zylstra, Lean Distribution: Applying Lean Manufacturing to Distribution, Logistics, and Supply Chain, New Jersey, 2006

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Anna Ludwiczak (ostatnia modyfikacja: 06-05-2020 09:49)