SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przedmiot do wyboru - Żywienie kliniczne - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przedmiot do wyboru - Żywienie kliniczne
Kod przedmiotu 12.0-WL-LEK-PWŻK
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Lekarski
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów jednolite magisterskie sześcioletnie
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 8
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • mgr Natalia Hertmanowska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Ćwiczenia 30 2 30 2 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Zdobycie wiedzy na temat aktualnych problemów zdrowotnych wynikających z nieprawidłowego żywienia oraz niezbilansowania diety. Znajomość zaleceń w żywieniu współczesnego człowieka w oparciu o wiedzę o wzajemnych korelacjach między żywnością i sposobem żywienia a zdrowiem człowieka. Znajomość metod oceny stanu odżywiania i postępowania w niedożywieniu. Umiejętność przekazywania zdobytej wiedzy osobom zdrowych i chorym. Kształtowanie świadomości pacjenta na temat możliwości zarządzania ryzykiem zdrowotnym i leczenia chorób dietozależnych poprzez właściwą dietę.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw anatomii, biochemii i fizjologii człowieka.

Zakres tematyczny

1. Znaczenie podstawowych składników odżywczych (białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy, cholesterol, woda, witaminy i składniki mineralne) i ich rola w żywieniu człowieka zdrowego i chorego w odniesieniu do planowania skutecznej diety

2. Zasady prawidłowego żywienia dzieci, osób dorosłych i osób starszych w oparciu o aktualne zalecenia żywieniowe Instytutu Żywności i Żywienia i Normy żywienia dla populacji Polski (red. M.Jarosz, Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017)

3. Ocena stanu odżywienia osób zdrowych i chorych z wykorzystaniem pomiarów antropometrycznych, metody BIA i kwestionariuszy przesiewowej oceny stanu odżywienia. Diagnozowanie i leczenie dietetyczne pacjentów niedożywionych

4. Zasady układania i planowania strategii żywieniowej w aspekcie żywienia człowieka zdrowego i chorego

5. Leczenie dietetyczne otyłości i żywienie pacjentów po zabiegu bariatrycznym.

6. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego: chorobie refluksowej przełyku, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zespole jelita drażliwego, nieswoistych chorobach zapalnych jelit, ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki

7. Żywienie w chorobach układu krążenia i nadciśnieniu tętniczym

8. Żywienie w chorobach nerek

9. Żywienie parenteralne

10. Problemy i zachowania żywieniowe, jako nieodłączny element edukacji zdrowotnej

Metody kształcenia

Ćwiczenia są realizowane w formie prezentacji multimedialnych i analizy z dyskusją problemową dotyczącą wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej, wraz z wykorzystaniem opisów przypadków klinicznych.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Ćwiczenia - warunkiem zaliczenia jest aktywne uczestnictwo w zajęciach, odpowiednie przygotowanie się do zajęć, umiejętność pracy w grupie. 

Ocenie podlegają wiadomości ujęte w prezentacjach multimedialnych omawianych na zajęciach i wykonanie zadań indywidualnych. Ocena pozytywna powyżej 60% możliwych do uzyskania punktów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.

Pozostałe nie wymienione regulacje określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow

 

Literatura podstawowa

1.      Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 - format pdf (do pobrania ze strony IŻŻ)

2.      Grzymisławski M. (red.): Dietetyka kliniczna. PZWL 2019

3.      Sobotka L. (red.): Podstawy żywienia klinicznego. Edycja czwarta. Krakowskie wydawnictwo Scientifica, Kraków 2013

4.      Szajewska H., Horvath A. (red.): Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna, Kraków 2017

Literatura uzupełniająca

1.      Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

2.      Ostrowska L., Orywal K., Stefańska E.: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce. PZWL Wydawnictwo Lekarskie. Warszawa 2018

3.      Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia. Wyd. SGGW, Warszawa 2013

4.      Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

5.      Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016

6.      Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016

7.      Załącznik nr 9 do Zarządzenia nr 40/2007 Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia (Subiektywna Globalna Ocena Stanu Odżywienia (SGA))

8.      Potyrała P., Ogonowska Z., Toboła A. i wsp.: Przydatność klinicznej oceny stanu odżywienia do oceny ryzyka powikłań pooperacyjnych Czy skala NRS 2002 jest w onkologii potrzebna? Biuletyn PTO NOWOTWORY 2017; 2, 3: 224–229

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. n. med. Magdalena Gibas-Dorna, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-01-2021 00:09)