SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Medycyna środowiskowa |
Kod przedmiotu | 13.1-WB-BTD-MedŚr-S20 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia farmaceutyczna |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 25 | 1,67 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem zajęć jest przedstawienie podstawowych zagadnień dotyczących wpływu czynników środowiskowych na stan zdrowia. Szczególny nacisk na narastające zagrożenia. Tematyka poruszana na przedmiocie ma uzupełnić i rozszerzyć wiedzę na temat szeroko pojętych środowiskowych zagrożeń zdrowia oraz ukazać możliwości ich zwalczania.
Student powinien posiadać zasób wiedzy z zakresu podstaw biologii - budowy i działania organizmu człowieka, stanu środowiska przyrodniczego i jego monitorowania oraz mikrobiologii i toksykologii.
1. Co to jest zdrowie jednostki i zbiorowości. Jakie czynniki kształtują i wpływają na zdrowie. Jak ocenić stanu zdrowia.
2. Wpływ klimatu na zdrowie człowieka. Mikroklimat.
3. Zanieczyszczenia powietrza będące zagrożeniem dla zdrowia człowieka.
4. Promieniowanie. Wpływ promieniowania na zdrowie człowieka.
5. Hałas oraz wibracje. Jakie są źródła oraz wpływ na zdrowie człowieka.
6. Chemiczne i biologiczne skażenia wody oraz ścieków.
7. Gleba: potencjalne zagrożeni dla zdrowia człowieka. Przykłady skażeń biologicznych i chemicznych.
8. Transport - jak wpływa na środowisko i stan zdrowia człowieka.
9. Co to są choroby zawodowe.
10. Czym są patogeny biologiczne i ich obecność w środowisku pracy
11. Choroby pochodzenia zwierzęcego.
12. Podstawy żywienia człowieka. Wartość i jakość pokarmu.
13. Wzbogacanie żywności. Dodatki do żywności.
14. Test
Wykład - prezentacje multimedialne
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Udział w wykładach.
Test.
1. Zdrowie Publiczne, pod red. Macieja Latalskiego, wyd. AM w Lublinie, Lublin.
2. Zdrowie Publiczne - wybrane zagadnienia. W: A.Czuryny, S.Poździocha, A.Rysia, W.C.Włodarczyka (red.); Wyd. Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne VESALIUS, Kraków.
3. Jetan A. Medycyna środowiskowa. PZWL, Warszawa.
1) Gawędzki J, Hryniewiecki L (red). Żywienie człowieka. Tom 1: Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa
2) Gertig H. Żywność a zdrowie. PZWL, Warszawa
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Leszek Jerzak (ostatnia modyfikacja: 20-11-2020 15:02)