SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Medycyna środowiskowa - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Medycyna środowiskowa
Kod przedmiotu 13.1-WB-BTD-MedŚr-S20
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Biotechnologia / Biotechnologia farmaceutyczna
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów drugiego stopnia z tyt. magistra
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2021/2022
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • prof. dr hab. Leszek Jerzak
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 25 1,67 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem zajęć jest przedstawienie podstawowych zagadnień dotyczących wpływu czynników środowiskowych na stan zdrowia.  Szczególny nacisk na narastające zagrożenia. Tematyka poruszana na przedmiocie ma uzupełnić i rozszerzyć wiedzę na temat szeroko pojętych środowiskowych zagrożeń zdrowia oraz ukazać możliwości ich zwalczania.

Wymagania wstępne

Student powinien posiadać zasób wiedzy z zakresu podstaw biologii - budowy i działania organizmu człowieka, stanu środowiska przyrodniczego i jego monitorowania oraz  mikrobiologii i toksykologii.

Zakres tematyczny

1. Co to jest zdrowie jednostki i zbiorowości. Jakie czynniki kształtują i wpływają na zdrowie. Jak ocenić stanu zdrowia.

2. Wpływ klimatu na zdrowie człowieka. Mikroklimat.

3. Zanieczyszczenia powietrza będące zagrożeniem dla zdrowia człowieka.

4. Promieniowanie. Wpływ promieniowania na zdrowie człowieka.

5. Hałas oraz wibracje. Jakie są źródła oraz wpływ na zdrowie człowieka.

6. Chemiczne i biologiczne skażenia wody oraz ścieków.

7. Gleba: potencjalne zagrożeni dla zdrowia człowieka. Przykłady skażeń biologicznych i chemicznych.

8. Transport - jak wpływa na środowisko i stan zdrowia człowieka.

9. Co to są choroby zawodowe.

10. Czym są patogeny biologiczne i ich obecność w środowisku pracy

11. Choroby pochodzenia zwierzęcego.

12. Podstawy żywienia człowieka. Wartość i jakość pokarmu.

13. Wzbogacanie żywności. Dodatki do żywności.

14. Test

Metody kształcenia

Wykład - prezentacje multimedialne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Udział w wykładach.

Test.

Literatura podstawowa

1. Zdrowie Publiczne, pod red. Macieja Latalskiego, wyd. AM w Lublinie, Lublin.

2. Zdrowie Publiczne - wybrane zagadnienia. W: A.Czuryny, S.Poździocha, A.Rysia, W.C.Włodarczyka (red.); Wyd. Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne VESALIUS, Kraków.

3. Jetan A. Medycyna środowiskowa. PZWL, Warszawa.

Literatura uzupełniająca

1) Gawędzki J, Hryniewiecki L (red). Żywienie człowieka. Tom 1: Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa

2) Gertig H. Żywność a zdrowie. PZWL, Warszawa

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. Leszek Jerzak (ostatnia modyfikacja: 20-11-2020 15:02)