SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Chemia żywności wybrane zagadnienia |
Kod przedmiotu | POD chż |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Egzamin |
Laboratorium | - | - | 10 (w tym jako e-learning) |
0,67 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Umiejętności i kompetencje w zakresie: znajomości form występowania pierwiastków chemicznych w żywności i ich funkcji biologicznych; umiejętności ilościowego opisywania wody w żywności; znajomości wpływu wody na trwałość żywności; umiejętności badania właściwości fizycznych i chemicznych podstawowych składników żywności, wykrywania niektórych substancji w żywności, sporządzania i posługiwania się wykresem krzywej standardowej; wyznaczania punktu izoelektrycznego białek, rozdziału białek z wykorzystaniem różnych metod.
Student spełnia kryteria, będące efektami kształcenia chemii, chemii organicznej, matematyki, fizyki i statystyki co najmniej w stopniu dostatecznym.
Wykłady:
Laboratorium:
- wykład konwersatoryjny
- laboratorium (eksperyment, studium przypadku)
- referat z dyskusją
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Egzamin pisemny (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń).
1. Witkowska D., Rodziewicz A.: Biochemia. Przewodnik do ćwiczeń, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 23-04-2021 13:07)