SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka zdrowego i promocja właściwych wzorców żywieniowych - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka zdrowego i promocja właściwych wzorców żywieniowych
Kod przedmiotu POD żcz
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów podyplomowe
Semestr rozpoczęcia semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr 1
Liczba punktów ECTS do zdobycia 4
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Bogna Latacz
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Egzamin
Laboratorium - - 10
(w tym jako e-learning)
0,67
(w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie się z zasadami żywienia człowieka. Poznanie różnych zagadnień związanych z żywieniem człowieka.

Wymagania wstępne

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie informacji o żywieniu człowieka.

Zakres tematyczny

Treści programowe:

Wykłady:

  1. Rola żywienia w życiu człowieka.
  2. Piramida żywieniowa i promocja właściwych wzorców żywieniowych
  3. Białka – podział i charakterystyka wybranych grup białek spożywczych, rola białek w zachowaniu równowagi metabolicznej ustroju, ocena wartości odżywczej, źródła, zapotrzebowanie człowieka, przyczyny i skutki niedoborów
  4. Tłuszcze – podział i charakterystyka, rola w żywieniu człowieka, źródła, zapotrzebowanie, wpływ tłuszczów i cholesterolu na powstawanie zaburzeń metabolicznych ustroju
  5. Węglowodany – podział i charakterystyka, trawienie, rola w ustroju, źródła, indeks glikemiczny, zapotrzebowanie; błonnik - podział, działanie, zapotrzebowanie
  6. Składniki mineralne w pożywieniu – podział i charakterystyka, biodostępność, interakcje, rola w zachowaniu homeostazy ustrojowej, zapotrzebowanie, skutki i przyczyny niedoborów oraz nadmiarów.
  7. Witaminy rozpuszczalne w wodzie – podział i charakterystyka witamin, źródła, zapotrzebowanie, przyczyny i skutki niedoborów oraz nadmiarów. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – podział i charakterystyka witamin, źródła, zapotrzebowanie, przyczyny i skutki niedoborów oraz nadmiarów

         8.    Promocja zdrowych wzorców żywieniowych

 

Laboratorium:

  1. Normy żywienia. Znakowanie żywności. Informacja żywieniowa. Ocena własnych wydatków energetycznych.
  2. Oznaczanie wartości energetycznej wybranych produktów spożywczych metodą Atwatera i przy użyciu bomby kalorymetrycznej.
  3. Ocena wartości odżywczej białek. Efekt uzupełniania się białek.
  4. Tłuszcze i węglowodany w żywieniu człowieka.
  5. Węglowodany w żywieniu człowieka. Działanie enzymów trawiennych na przykładzie amylazy ślinowej.
  6. Rola składników mineralnych i witamin w organizmie. Ocena spożycia soli w aspekcie zdrowotnym. Ocena poziomu witaminy C w organizmie. Zawartość witaminy C w produktach spożywczych.
  7. Racjonalne żywienie ludzi zdrowych. Zastosowanie programów komputerowych do oceny sposobu żywienia.
  8. Podsumowanie laboratorium – dyskusja wybranych zagadnień; Zaliczenie laboratorium.

Metody kształcenia

  • Metody podające:

- wykłady informacyjne,

- wykłady problemowe.

  • Metody poszukujące:

- laboratoria praktyczne

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

  • kolokwia w trakcie semestru,
  • sprawozdania z wykonanych ćwiczeń,
  • egzamin część pisemna.

Sposób zaliczenia: Egzamin pisemny, testowy (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń).

Literatura podstawowa

1.     Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2010

2.      Gawęcki J., Hryniewiecki L (red.).  Żywienie człowieka. Podstawy nauki i żywieniu. PWN, Warszawa. 2010 .

3.      Hasik J., Gawęcki J. (red.).  Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN, Warszawa, 2010.

4.      Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski . Wydawnictwo IŻiŻ, Warszawa, 2017.

Literatura uzupełniająca

 

1.      Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

2.      Podstawy nauki o żywieniu człowieka – red. J. Biernat, WUP, 2009.

3.      Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę)

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 23-04-2021 14:01)