Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia
Profil
ogólnoakademicki
Rodzaj studiów
podyplomowe
Semestr rozpoczęcia
semestr letni 2020/2021
Informacje o przedmiocie
Semestr
1
Liczba punktów ECTS do zdobycia
2
Typ przedmiotu
obowiązkowy
Język nauczania
polski
Sylabus opracował
dr Justyna Korycka - Korwek
Formy zajęć
Forma zajęć
Liczba godzin w semestrze (stacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne)
Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne)
Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne)
Forma zaliczenia
Wykład
-
-
10 (w tym jako e-learning)
0,67 (w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium
-
-
5 (w tym jako e-learning)
0,33 (w tym jako e-learning)
Zaliczenie na ocenę
Cel przedmiotu
Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami funkcjonującymi w toksykologii; przedstawienie substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka spotykanych w żywności; objaśnienie przyczyn występowania tych substancji w środkach spożywczych; przedstawienie sposobów zapobiegania zatruciom; zapoznanie z metodami wykrywania substancji toksycznych w żywności.
Wymagania wstępne
Znajomość podstawowych procesów chemicznych i biochemicznych.
Zakres tematyczny
Tematyka wykładów:
Pojęcie toksykologii. Definicja trucizny i zatrucia. Kryteria oceny toksykologicznej substancji szkodliwych. Naturalne substancje toksyczne w produktach żywnościowych - substancje antyodżywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Podział i etiologia zatruć. Czynniki wpływające na występowanie i przebieg zatruć. Drogi trucizn
w organizmie – wchłanianie, metabolizm i wydalanie.
Jakość zdrowotna środków spożywczych. Żywność transgeniczna – korzyści i zagrożenia. Wpływ procesów technologicznych na rodzaj i stopień zanieczyszczeń występujących w żywności.
Cele i zasady stosowania substancji dodatkowych. Zagrożenia wynikające ze stosowania substancji dodatkowych dozwolonych.
Mikroorganizmy niepożądane w żywności – cz.1: psucie żywności.
Mikroorganizmy niepożądane w żywności – cz.2: zagrożenia bezpieczeństwa – zatrucia i zakażenia mikrobiologiczne oraz inne zagrożenia zdrowotne.
Mikroorganizmy pożądane – produkcja żywności i jej składników z udziałem mikroorganizmów. Higiena produkcji – źródła zakażeń, badanie stanu sanitarnego, rola mycia i dezynfekcji.
Tematyka laboratorium:
Przepisy BHP. Metody określania kwasowości mleka i produktów mleczarskich.
Oznaczanie świeżości mięsa- wykrywanie amoniaku w mięsie i przetworach mięsnych.
Ocena czystości mikrobiologicznej powietrza, rąk i powierzchni użytkowych – wymazy oraz płytki odciskowe.
Odczyt i interpretacja wyników z poprzednich ćwiczeń. Wykrywanie zafałszowań mleka. Wykrywanie środków konserwujących i neutralizujących w mleku.
Wykrywanie zafałszowań mąki metodą PCR – warsztat praktyczny LOIiWA.
Metody kształcenia
Metody podające:
- wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych.
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Opis efektu
Symbole efektów
Metody weryfikacji
Forma zajęć
Warunki zaliczenia
kolokwia w trakcie semestru ,
sprawdziany w trakcie semestru,
prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych.
Zaliczenie z oceną. Na ocenę końcową składają się:
ocena z wykładu – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z końcowego testu zaliczeniowego, która stanowi 0,6 oceny końcowej;
ocena z zajęć laboratoryjnych - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze sprawdzianów oraz z raportów z zajęć laboratoryjnych; średnia ocen z zajęć laboratoryjnych stanowi 0,4 oceny końcowej.
Ocena końcowa jest średnią ważoną z ocen cząstkowych z uwzględnieniem ich wagi.
Literatura podstawowa
Seńczuk W.: Toksykologia współczesna. Wyd. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019.
Ball S.: Toksykologia żywności bez tajemnic. Wyd. Medyk, 2015.
Praca zbiorowa pod redakcją Piotrowski J.K.: PODSTAWY TOKSYKOLOGII, WNT, Warszawa 2008.
Praca zbiorowa pod redakcją Brzozowska A.: Toksykologia Żywności – Przewodnik do ćwiczeń. Wyd. SGGW, Warszawa 2004.
Praca zbiorowa pod redakcją Seńczuk W.: Toksykologia, PZWL, Warszawa 2002.
Literatura uzupełniająca
Uwagi
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 23-04-2021 13:09)
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.